College houdt geheime vergadering over huisvesting asielzoekers; raadsleden ook uitgenodigd

0
283

PAPENDRECHT – Het college van Burgemeester en Wethouders houdt donderdagavond opnieuw een besloten en geheime  collegevergadering waarvoor ook alle (duo)raadsleden zijn uitgenodigd. Onderwerp is de lokale opgave die voortkomt uit de zogenaamde Spreidingswet. Dit staat te lezen op de website van Onafhankelijk Papendrecht.

De Spreidingswet (“Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvang-voorzieningen”) geeft alle gemeenten in Nederland de opdracht opvangcapaciteit voor vluchtelingen te realiseren. Dit staat los van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het college wil de raadsleden dus in vertrouwen informeren over de huisvesting in Papendrecht van vluchtelingen.

Ook in september vorig jaar waren er twee geheime, besloten vergaderingen waar raadsleden werden uitgenodigd. Ook die vergaderingen gingen over de huisvesting van vluchtelingen. Uiteindelijk bleek het daarbij te gaan om de opvang van minderjarige asielzoekers in een gebouw aan de Seringenstraat.

De meeste oppositiepartijen in de gemeenteraad besloten destijds niet op de uitnodiging in te gaan. Het feit dat er van tevoren geheimhouding werd opgelegd terwijl men niet precies wist wat er ter tafel zou komen, was daarbij een belangrijke overweging. PvdA, D66 en OP bleven dus weg bij deze bijeenkomsten. GroenLinks ging overigens wel.

Tijdelijk
Deze keer blijkt dat Onafhankelijk Papendrecht (OP) de enige partij is die wegblijft. Bij monde van Derya Karso geeft de PvdA aan nu wel te gaan. Belangrijk is daarbij, dat in de brief van het college duidelijk wordt gemaakt dat de geheimhouding ’tijdelijk’ zal zijn, ook al wordt niet aangegeven voor hoe lang dat precies zal zijn. Ook Trijntje van Es (D66) laat weten nu te gaan. Dit geldt overigens niet voor iedereen uit deze fractie. Volgens Van Es “kijkt ze het aan” en daarmee geeft ze dus de uitnodiging het voordeel van de twijfel. Chris Grimmius (GL) laat ook weten in te gaan op de uitnodiging.

OP blijft bij zijn eerdere standpunt. “Wij (zien) geen voordelen aan een informatievoorsprong van raadsleden ten opzichte van hen die wij geacht worden te vertegenwoordigen (de inwoners)”, meldt men op de eigen website.

Bij de overweging wel in te gaan op de uitnodiging lijkt ook mee te spelen dat de nieuwe burgemeester, Margreet van Driel, te kennen heeft gegeven in de toekomst dit soort zaken op een andere manier te willen benaderen. Zij krijgt daarmee de ruimte om zich als nieuwe burgemeester te profileren.