Leerlingen De Lage Waard ontvangen DELF-diploma

0
244
Docent Frans Hermien Hol met de geslaagde leerlingen Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Afgelopen week ontvingen maar liefst vijftien leerlingen van De Lage Waard het DELF-diploma; een erkend internationaal certificaat waarmee je je kennis van de Franse taal overal ter wereld kunt aantonen.

DELF staat voor Diplôme d’Etudes en Langue Française en is een taalexamen dat betrekking heeft op vier taalvaardigheden: lire (leesvaardigheid), écrire (schrijfvaardigheid), parler (spreekvaardigheid) en écouter (luistervaardigheid). Tijdens de training wordt de doeltaal als instructietaal gebruikt. Met het DELF-diploma kun je in Frankrijk en andere Franstalige landen een opleiding volgen, zonder dat je van tevoren een taaltoets hoeft te doen.

Vijftien leerlingen uit havo 3 en vwo 3, 4 en 5 deden in juni examen. Zes leerlingen deden examen op A2 niveau en negen op B2 niveau. De resultaten werden naar het ministerie van Onderwijs in Frankrijk gestuurd waar het diploma werd opgemaakt. Deze week ontvingen de leerlingen hun diploma uit Frankrijk. De feestelijke uitreiking vond plaats onder leiding van Hermien Hol, docent Frans op De Lage Waard, die de DELF lessen dit schooljaar op woensdagochtend geeft.

Hermien geeft met plezier les en is trots dat er dit jaar zoveel leerlingen lessen DELF volgden en ook slaagden voor hun examen. Ook de leerlingen zelf zijn enthousiast over de verdieping in de Franse taal. Jelle zegt “Ik heb DELF gedaan, omdat het een verrijking is voor mezelf, mijn talenkennis is er beter van geworden.” Martijn heeft voor DELF gekozen, omdat hij zelf later leraar Frans wil worden en Cato vertelt: “Door de lessen Frans kan ik nu gemakkelijk Franse vrienden maken op de camping in Frankrijk.” Tot slot benadrukt Hermien: “Ik vind het fantastisch om te zien hoe mijn leerlingen zich hebben ontwikkeld en blijf me als docent Frans graag inzetten voor het bevorderen van de taalvaardigheid van mijn leerlingen en hoop dat zij blijven genieten van de Franse taal en cultuur.”