Twee woningen volledig in de as gelegd in Nieuw-Lekkerland

0
246
Foto: Rijnmond

ALBLASSERWAARD – Bij een brand die zondagochtend uitbrak in een woonboerderij langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland, zijn vijf mensen dakloos geraakt. De twee huizen, onder één rieten kap, moeten worden gesloopt. De schade bedraagt vele honderdduizenden euro’s. Voor de getroffen gezinnen is voor de nacht onderdak geregeld.

Ook diverse omwonenden slapen in de nacht van zondag op maandag elders vanwege de rook- en roetschade in hun woningen. Hoewel het pand binnen een uur vrijwel uitbrandde, was de brandweer zondag rond 19:30 uur pas klaar met nablussen. De brandweerlieden kregen daarbij hulp van een aannemer die met een kraan het riet van het dak haalde.

Harde wind
De brand brak zondagochtend uit. Het vuur greep razendsnel om zich heen. Een buurjongen sloeg rond 11.45 uur alarm toen hij rook zag bij het huis van zijn overburen. Meerdere mensen belden vervolgens 112. Mede door het rieten dak en de harde wind, breidde het vuur zich snel uit. De brandweerlieden van brandweer Nieuw-Lekkerland waren als eerste ter plaatse en gingen nog de woning in om blussen. Maar eenmaal op de eerste verdieping zagen zij grote vlammen het pand uitslaan en moesten zij het voor de eigen veiligheid verlaten.

Rietendak-team
Intussen komen vanuit de hele regio brandweervoertuigen, waaronder diverse tankautospuiten en hoogwerkers, naar het Lekdorp. De buurregio Hollands-Midden beschikt sinds december 2022 over een speciaal rietendak-team. Ook dit team wordt opgeroepen voor bijstand en vaart met de pont over. De brandweerlieden in de hoogwerkers nemen uiteindelijk een groot deel van het bluswerk voor hun rekening. Het water wordt via grote slagen uit de rivier de Lek gehaald.

Ongedeerd
Op het moment dat de brand uitbreekt zijn in de twee wooneenheden diverse mensen aanwezig. Zij blijven allemaal ongedeerd. In het ene deel woont een moeder en een zoon en in het andere deel drie personen, onder wie een inwonende vrouw. De Stichting Salvage heeft hulp en opvang geregeld voor het gedupeerde vijftal.

Vanwege de stevige wind komen aan de rechterkant van de brand diverse huizen vol in de rook te staan. “Twintig omliggende woningen zijn ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in de bedrijfskantine van Jan Kees Boer,” aldus een woordvoerder van de brandweer.

Sloop
Halverwege de middag wordt besloten om het pand gecontroleerd te laten uitbranden. Het blussen wordt gestopt, het vuur laait even op en wordt daarna weer minder. Tot omstreeks 19:30 uur is de brandweer vervolgens druk geweest met nablussen. Ook is het gebied verder afgezet met linten. Maandag wordt, zoals het er nu naar uitziet, gestart met de verdere sloop van de oude woonboerderij.

Bij de brand is een onbekend aantal gevaarlijke stoffen vrijgekomen. In het pand was geen asbest meer aanwezig. “Die is bij de renovatie van tien jaar geleden al gesaneerd,” vertelt Robert Hofman, woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Onderzoek naar oorzaak
Het team Brandonderzoek onderzoekt hoe de brand is ontstaan. In de eerste meldingen was sprake van een schoorsteenbrand. In de woning was een houtkachel aanwezig, maar het is voor de brandweer nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken. “We weten dat het vuur rondom de schoorsteen is ontstaan, maar hoe dit is ontstaan, wordt nog onderzocht,” aldus Hofman.

Medeleven
Burgemeester Theo Segers van de gemeente Molenlanden kwam zondagmiddag naar de Lekdijk om zich te laten informeren over de brand en de gevolgen daarvan. Ook sprak hij met de (buurt)bewoners. “We leven mee met de bewoners,” liet hij weten.

Voor foto’s klik hier.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.