‘Wel schijnheilig klappen, maar geen flappen’

0
236
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – “Wij komen op voor onze CAO. Die is afgekeurd door de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen”, vertelt Joyce Verton. Zij is een van de woordvoersters van het cao-actiecomité. In de hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis hangen spandoeken met teksten als: ‘Wel schijnheilig klappen, maar geen flappen’ en ‘Wil jij dat wij blijven stralen, dan moet je ons goed betalen’. Daarmee vraagt het personeel aandacht voor de situatie rondom de cao onderhandelingen.

“Ze willen het salaris wel iets verhogen, maar dat gaat niet voldoende mee met de inflatie,” legt Ivonne Teeuw uit. Ook zij zit bij het actiecomité. “Daarbij worden de secundaire arbeidsvoorwaarden juist verslechterd.” Ivonne doelt op de mogelijkheid om een dienst op te schuiven bij het draaien van een 24-uurs dienst of de reiskosten die niet mee omhoog gaan. Voor de zevende keer is het personeel het niet eens met de nieuwe cao. Joyce: “We vragen geen luxe, we willen gewoon een goed cao hebben.”

De boodschap is duidelijk: er moet onder andere meer geld bij. Voor corona was er al discussie over de cao, maar na de pandemie is dat volgens het personeel alleen maar erger geworden. “We hebben tijdens Covid keihard gewerkt”, legt Ivonne uit. “Doordat onze operaties stilvielen hebben we op onze OK een IC gehad. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Veel personeel is ziek of heeft een burn-out. Wij werken extra dagen, dus ook ons sociale leven staat op z’n kop.”

“Wie gaat er dan koken, boodschappen doen, de hond uitlaten?” Het is een aantal voorbeelden dat Joyce noemt om aan te geven wat het overwerken te weeg brengt. “Het vergt heel veel flexibiliteit. Niet alleen van het personeel maar ook van het gezin thuis.”

Er staat een stakingsdienst op de planning. Wanneer is nog niet duidelijk, maar de plannen liggen klaar. Op de stakingsdag zal er een zondagsdienst gedraaid worden waarbij de spoedgevallen behandeld zullen blijven worden. “Wij werken voor het leven, niet voor het werk. Anders waren we wel vrijwilliger geworden.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.