Bijzondere gametechniek laat tijger over podium sluipen in theater De Willem

0
323

PAPENDRECHT – Door een bijzondere techniek sluipen er jungledieren over het podium bij de voorstelling De scheepsjongens van Bontekoe. Videokunstenaar Wieger Steenhuis creëert voor de theaterbewerking van deze klassieker van Theatergroep De Jonge Honden realtime video’s en visuals. De beelden worden tijdens de voorstelling live op het podium aangestuurd door de acteurs, gerenderd, en op datzelfde moment geprojecteerd. Een techniek die op dit moment voornamelijk in de game industrie wordt gebruikt. De voorstelling is op zondagmiddag 23 april te zien in Theater De Willem (Papendrecht).

In de theatervoorstelling wordt het bekende jeugdverhaal waarin Rolf, Hajo en Padde als scheepsjongens meegaan op een VOC-schip verteld met de kennis van nu en een blik van deze tijd. De voorstelling gaat op zondag 19 februari 2023 in première in Schouwburg Odeon in Zwolle en toert tot begin mei 2023 in Nederland.

Talentvolle, jonge cast en live video
Videokunstenaar Wieger Steenhuis ontwerpt voor De scheepsjongens van Bontekoe realtime, interactieve visuals en video’s: de video’s worden live op het podium aangestuurd door de acteurs, gerenderd en op datzelfde moment projecteert. Wessel de Vries schrijft het script en de regie is in handen van Jolmer Versteeg. Acteurs Pleun de Roode, Yari van der Linden en Annabelle Hinam spelen de drie scheepsjongens. De overige rollen worden vertolkt door Jelle Mensink, Annabelle Hinam en Miracle van de Ruit. Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra componeren de muziek.

Beroemd boek bevraagd
Bijna een eeuw staat De scheepsjongens van Bontekoe hoog in de Nederlandse jeugdboeken-ranglijst. De groeiende aandacht voor de onderbelichte keerzijden van dit deel van de Nederlandse geschiedenis voeden de urgentie om in de voorstelling een eigentijdse draai te geven aan dit avonturenboek. Door de ogen van de jonge cast en makers wordt dit verhaal, dat zich afspeelt in de koloniale tijd, bevraagd en opnieuw verteld.

Over de voorstelling
Drie vrienden gaan aan boord op het schip de Nieuw Hoorn. De bestemming is Oost-Indië. Onderweg vertellen oudere matrozen stoere verhalen over hoe het daar is. Maar als het schip midden op zee in brand vliegt en ze aanspoelen op een dichtbegroeid eiland, belanden de vrienden in een totaal ander avontuur dan ze van tevoren verwacht hadden. Tijdens hun zwerftocht door de wildernis van een onbekend eiland leren ze steeds meer over zichzelf en de wereld. Hoe dieper ze het land intrekken, hoe meer ze zich afvragen waarom ze eigenlijk van huis zijn gegaan. Een voorstelling die vragen oproept over thema’s die nu spelen. Met welke vooroordelen voeren Nederlandse scheepsjongens naar het Oosten? En wat had Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken?

Video over realtime beelden in de voorstelling, klik hier.

Theatergroep De Jonge Honden brengt De scheepsjongens van Bontekoe in samenwerking met Korthals Stuurman Theaterbureau deze voorstelling naar Theater De Willem in Papendrecht. Te zien op zondag 23 april om 14.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.theaterdewillem.nl.