Peiling: VVD veruit de grootste in Zuid-Holland

0
352
Charlotte Nijs, foto: Rijnmond

ZUID-HOLLAND – Als er nu verkiezingen voor de Provinciale Staten waren, dan haalt de VVD in Zuid-Holland de meeste zetels. Dat concludeert het tv-programma EenVandaag op basis van een peiling. Forum voor Democratie raakt acht van de 11 zetels kwijt. JA21 komt vanuit het niets op drie zetels uit.

“De zetelpeiling is geen voorspelling van de verkiezingsuitslag”, zegt Jeroen Kester van EenVandaag. “Het geeft vooral een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment dat er gepeild wordt.”

Aan het onderzoek deden ongeveer 500 inwoners van de provincie Zuid-Holland mee. De gegevens werden verzameld in de periode van 21 tot en met 27 februari. Het onderzoek werd gedaan door EenVandaag en Ipsos.

De VVD is niet alleen in Zuid-Holland de grootste partij, maar ook in omliggende provincies als Noord-Holland en Noord-Brabant. Forum voor Democratie scoorde bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen maar liefst elf zetels, maar raakt daar bij de jongste peiling acht zetels van kwijt.

Verschuiving naar BBB en Ja21
De resultaten zijn per provincie gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en geven daarmee een goed beeld van de verhoudingen in de provincie.

Net als in alle andere provincies verliest Forum bijna al zijn zetels uit 2019. Veel van deze kiezers vinden hun thuis bij de PVV of nieuwkomers BBB en JA21, die ook in deze Randstadprovincie echt voet aan de grond krijgen. De VVD blijft overeind en is nu met afstand de grootste. De partij doet het sowieso goed in dit deel van Nederland: ook in buurprovincies Noord-Holland en Brabant krijgt de partij de meeste steun.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.