Albert Schweitzer staakt mee met landelijke actie op 16 maart

0
172
Foto: Jordy Nijenhuis

REGIO – Ziekenhuismedewerkers in het hele land leggen donderdag 16 maart voor 24 uur het werk neer. Het gaat om 64 ziekenhuizen, waarvan er vijf in onze regio zijn. Personeel van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam en Schiedam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem sluit zich bij de stakingsactie aan. Alleen de spoedeisende hulp gaat op deze dag door.

De vakbonden willen een betere cao voor de ruim 200 duizend werknemers in de 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra in Nederland. De vorige cao liep op 31 januari 2023 af.

De bonden eisen onder meer tien procent loonsverhoging voor een jaar, plus honderd euro. Ook willen ze een volledige reiskostenvergoeding voor mensen die met het ov reizen en een verhoging van de kilometervergoeding.

Volgens het FNV voelen de stakende ziekenhuismedewerkers zich in de steek gelaten door de werkgevers, verenigd in Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. “Het enige dat wordt gevraagd, is behoud van koopkracht en verlagen van de werkdruk”, zegt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn.

De ziekenhuizen werken op donderdag 16 maart volgens zogeheten zondagsdiensten. De stakingsdag begint om 08:00 uur. De hele dag zijn er diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis. Ook zullen vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers spreken.

‘Dit bod is bovengemiddeld’
Tegen de NOS zegt de NVZ het te betreuren dat de bonden hebben besloten te gaan staken. In een schriftelijke reactie stelt de werkgever dat de koopkracht van medewerkers zou stijgen met het eindbod dat de NVZ heeft gedaan in cao-onderhandelingen. “Vergeleken met de cao’s die in de afgelopen periode in andere sectoren zijn afgesloten is dit bod bovengemiddeld te noemen.”

Verspreid over twee jaar zou de NVZ een loonsverhoging van dertien procent hebben beloofd. Werknemers zouden per februari van dit jaar in het bod vijf procent op vooruit gaan, in december nog eens vijf procent en dan in september 2024 nog eens drie procent. Maar de vakbonden gingen hier niet mee akkoord. Die eisen namelijk een snellere stijging van het loon. De NVZ zou daarnaast niets willen doen aan de onregelmatigheidstoeslag.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.