Regionale finales van De Nationale Voorleeswedstrijd in Zuid-Holland

0
240

REGIO – (Voor)lezen is leuk! Dat bewijzen de 50 Zuid-Hollandse lokale kampioenen van de Nationale Voorleeswedstrijd. De jonge voorlezers, afkomstig uit de groepen 7 en 8 van de basisschool, wonnen al de ronde op hun school én een van de 50 lokale vervolgrondes in de bibliotheken van Zuid-Holland. Tussen 1 maart en 1 april vinden de regionale finales plaats. Daarna wordt in elke provincie een voorleeskampioen gekozen.

Regionale finales in Rotterdam, Delft en Ridderkerk
De lokale kampioenen lezen een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Een jury van deskundigen bepaalt wie het beste en boeiendst voorleest. De regionale finales worden gepresenteerd door professionele artiesten die tijdens het juryberaad de voorlezers en de supporters entertainen.

De regionale finalisten strijden om een plek in de provinciale finale die plaatsvindt op 19 april 2023 in de Bibliotheek Rotterdam. De voorlezer die daarbij als beste uit de bus komt, vertegenwoordigt Zuid-Holland tijdens de landelijke finale op 24 mei 2023 in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Hun ouders, klasgenoten en leerkrachten zijn van harte welkom om hen te komen aanmoedigen. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2023 mag noemen.

De Zuid-Hollandse bibliotheken organiseren de regionale finales van De Nationale Voorleeswedstrijd voor alle schoolkampioenen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Dit jaar is dat extra feestelijk: De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 30 jaar.

Maar liefst 3.498 scholen organiseerden in dit jubileumjaar een schoolwedstrijd – een record -. In totaal deden 264.877 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton zijn het meest voorgelezen (gekozen door 126 schoolkampioenen). De series Dagboek van een muts (125 keer) en Het leven van een loser (109 keer) volgden. Roald Dahl is de meest voorgelezen auteur; maar liefst 249 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De Nederlandse schrijfster Carry Slee werd door 169 schoolkampioenen voorgelezen tijdens de schoolrondes.