Molenstichtingen willen weer water malen

0
177

KINDERDIJK – Molenstichtingen SWEK (Stichting Werelderfgoed Kinderdijk) en SIMAV (Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden) presenteerden zaterdag een plan om molens weer te gaan gebruiken waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren: het afvoeren van overtollig water.

Als eerste voordeel noemen SWEK en SIMAV de energiebesparing en milieuwinst. “Iedere kuub water die door een molen wordt uitgemalen, bespaart energiekosten van het gemaal. Ook vermindert het de uitstoot van CO2”, stellen zij.

Bij hevige regenval, zoals clusterbuien, kan het meehelpen van molens hard nodig blijken. Dit is onlangs al gebleken. Daarnaast noemen de stichtingen het belangrijk om gemalen te kunnen vervangen als deze uitvallen door zaken als stroomuitval, onderhoud en defecten. Om hun initiatief te verwezenlijken, willen ze de samenwerking met Waterschap Rivierenland aangaan.

Werkbezoek
Een uitgewerkt plan met daarin deze punten werd zaterdag in het Waardhuis Overwaard te Kinderdijk overhandigd aan een gezelschap CDA-ers, die in het kader van de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap een werkbezoek aan de Alblasserwaard brachten.

Gedeputeerde Meindert Stolk reageerde positief: “Het is een heel mooi plan, waarbij het erfgoed inderdaad deel uit gaat maken van de huidige ontwikkelingen op klimaat- en energiegebied.” Van Steenbergen en Nederveen riepen de CDA-kandidaten op om het plan mee te nemen. Met een glimlach: “Mochten jullie hier niet mee aan de slag gaan, dan komen wij er zeker na de verkiezingen zelf op terug.”

Dit is een verhaal van HetKontakt/DeKlaroen