Chauffeurs streekvervoer weer in staking, meerdere bussen rijden niet

0
283

REGIO – De buschauffeurs in het streekvervoer leggen maandag opnieuw de werkzaamheden neer in een poging een betere cao af te dwingen. Het is de derde van vijftien aangekondigde stakingsdagen. Het gaat om een landelijke staking van het streekvervoer waarvan de gevolgen ook in onze regio worden gevoeld. Het gaat onder meer om de chauffeurs van RET, Connexxion en Qbuzz. Hoeveel personeel precies staakt is nog onduidelijk. Bij de acties van eind februari lag het percentage stakend personeel rond de 30 procent.


Met de stakingen wil FNV een forse loonsverhoging afdwingen van 16,9 procent en een vermindering van de werkdruk. Maar volgens de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOW) zijn die eisen niet realistisch. Zij bieden 11 procent loonsverhoging. Reizigers die maandag gebruik moeten maken van het streekvervoer wordt aangeraden om voor vertrek de reisplanner goed te checken. De metro’s, trams en de NS doen niet mee aan de staking en rijden wel volgens de dienstregeling.

Meerdere stakingen op komst
Eerder werd al gestaakt op 28 februari en 2 maart. Vakbonden FNV en CNV hebben nog meer acties aangekondigd op woensdag 8 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april.

Volgens de VWOW halen de stakingen behalve het duperen van de reizigers weinig uit en roept het personeel op om de huidige ultimatums van tafel te vegen en opnieuw in gesprek te gaan. “Laten we de puzzel opnieuw leggen, maar niet onder druk van ultimatums of deze stakingen. We willen aan tafel en samen op zoek naar oplossingen. Dat kan wat ons betreft ook met een gespreksleider erbij.”, zegt de vervoerdersorganisatie in een persbericht.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.