Peter de Liefde: Actie

0
252
Foto: Hans Hulswit

Voor a.s. zaterdag staat er een blokkade gepland op de A12, geïnitieerd door Extinction Rebellion. Kunnen die lui nou echt niets originelers verzinnen? Een rijksweg blokkeren. Tsjonge, jonge, het is wat. Daar gaan we het maandag op kantoor met zijn allen over hebben. In De Volkskrant las ik vanmorgen hoe goed Extinction Rebellion is georganiseerd. Dat dwingt wel enig respect af. Ik heb ook niets tegen actiegroepen want om de nodige verandering te bereiken heb je altijd mensen nodig die voor de troepen uit lopen.

Maar denken ze nou echt dat we ’s maandags bij de koffiemachine zeggen: “Joh, wat ik nou toch heb meegemaakt dit weekend, ik moest naar Arnhem, maar ik kwam vast te zitten in het verkeer door een blokkade door Extinction Rebellion. Nou die hebben mij wel aan het denken gezet, zeg. Ik ben eens wat gaan lezen over klimaatverandering en ik heb geconcludeerd dat het de hoogste tijd is om maatregelen daar tegen te nemen.” Nee, natuurlijk niet. Die hele actie komt überhaupt in dat gesprek niet aan de orde.

Zo’n actie is om te beginnen niet origineel genoeg. Als ik er over op het journaal hoor begin ik te gapen en zap ik weg. Hij irriteert ook te veel mensen en leidt dus niet tot sympathie. En als ik zie hoe demonstranten zich aan het wegdek hebben vastgelijmd en door de politie voorzichtig moeten worden losgetrokken gaat mijn medeleven al heel snel uit naar die agent die in zijn opleiding nooit geleerd heeft hoe je velpon verwijdert, maar aan het eind van het jaar in zijn beoordelingsgesprek gaat horen dat hij niet te hardhandig mag zijn.

In de jaren zestig hadden we zogenaamde ludieke acties. Acties die opvallen, acties waar men het over heeft. Maar waar niemand echt last van heeft. Die recente acties met die verf op die schilderijen waren wel origineel en hadden wel iets humoristisch, maar het gevaar op beschadiging was net te groot, vind ik. Daardoor waren ze toch irritant. Beter hadden XR demonstranten bij de opening van de Vermeer tentoonstelling zich kunnen omkleden als Melkmeisje om zogenaamd bezoekers melk aan te bieden die gemolken is op giftig weiland. Maar dan leuker.

De werving van nieuwe leden schijnt bij XR goed geregeld te zijn. Alleen misschien toch wat cartoonisten of cabaretiers aan gaan nemen, zou ik zeggen. Die kennen het verschil tussen prikkelen en irriteren. Best een dunne lijn.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl