Klusjesman ontkent moord in Kinderdijk

0
346

REGIO – De 77-jarige Cor de J. ontkent vorig jaar december de zogeheten villamoord in Kinderdijk te hebben gepleegd. Het slachtoffer was een 74-jarige man uit België. De verdachte is de klusjesman van de woning.

De man uit Alblasserdam wordt aangewezen als schutter door de eigenares van de villa aan de Puntweg. Zij lag ‘s nachts met het latere slachtoffer in bed toen zij plotseling licht zag branden. Ze riep ‘Cor, wat doe jij nou hier?’ Haar Belgische vriend die naast haar lag, kwam ook overeind en werd direct door het hoofd geschoten.

Roofoverval
Volgens de vrouw zei de schutter daarbij ‘dan weet je hoeveel ik van je houd’. Verdachte Cor de J. zou vervolgens tegen haar hebben gezegd dat het een roofoverval moest lijken: ze moest juwelen in een tas doen en die aan hem meegeven. Vijf minuten later zou zij de politie moeten bellen. Zou ze dat niet doen ‘dan weet ik je overal ter wereld te vinden’, zou hij hebben gezegd.

De verdachte ontkent. “Haar verklaringen kloppen van geen kant. Ze doet alsof wij een verhouding hadden, maar dat is niet zo. Vriendschap? Honderd procent. Wij konden over alles praten, maar wij pasten niet bij elkaar.” Het OM zegt dat uit camerabeelden blijkt dat het busje van de man in de buurt van de Puntweg in Kinderdijk is geweest en dat zijn telefoon ook die omgeving aanstraalde die nacht.

Foto: Rijnmond

Toegangscode
Er zijn bij de woning geen braaksporen geconstateerd. Slechts vijf mensen hadden de toegangscode voor de woning, onder wie de klusjesman. Volgens het OM staat vast dat de anderen die de code hebben, niet bij de woning waren die nacht.

Er is geschoten met een 9mm-wapen. “Geen van de codebezitters beschikt over een dergelijk wapen. De dochter van mevrouw en haar man hebben jachtgeweren, maar daarmee kan je geen 9mm afvuren.” Bij Cor de J. is een boekje gevonden dat hoort bij een 9mm-wapen.

Advocaat Andel zegt dat er geen bewijs is tegen zijn cliënt. “Mevrouw heeft de volgende ochtend twee keer contact met hem en dat zijn gewone gesprekken. Ze vertelt wat er is gebeurd. Gesprekken die passen bij een huisvriend die je op de hoogte brengt, niet bij het bellen van de moordenaar.”

Andel wijst er ook op dat er geen technisch bewijs tegen de man is. Zo is op de kogel niet zijn DNA gevonden. De advocaat vroeg de rechter vrijdag zijn cliënt vrij te laten, maar dat wees de rechtbank in Rotterdam af.

Cor de J. kwam tijdens de zitting nog met een verrassende verklaring. “Ik weet wat er is gebeurd. Het was een regelrechte executie. Daar wil ik best over verklaren en dat kan wel uren duren. Maar ik wil nooit meer met de recherche praten.” De rechter zei dat hij dan zijn verhaal ‘in alle rust’ bij de rechter-commissaris kan gaan doen.

De man zegt niet te willen meewerken aan een onderzoek naar zijn psyche in het Pieter Baan Centrum. Hij zal nu eerst door een psycholoog en psychiater worden bezocht in het Huis van Bewaring. Op 8 juni is een volgende zitting. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.