Chemours krijgt van rechter meer tijd om lozingen af te bouwen

0
225
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een aantal aantal voorschriften geschrapt in de vergunning die Chemours had gekregen van de provincie Zuid-Holland. Dit betekent dat het bedrijf meer tijd krijgt om de lozingen van PFAS af te bouwen. De provincie had geëist dat in 2025 de lozing met 99 procent zouden zijn verminderd. Volgens Chemours zal een reductie met 80 procent per 2024 bereikt worden. Het bedrijf richt zich erop om ‘zo snel mogelijk daarna (maar niet later dan 2030) de laatste stap naar 99% minder emissies zetten’.

De afgelopen jaren heeft Chemours 75 miljoen euro geïnvesteerd in maatregelen om de uitstoot van GenX-stoffen en PFOA te verminderen. Op deze wijze is die uitstoot al met 99 procent verminderd. Daarnaast loost het bedrijf nog steeds PFAS. De onenigheid tussen Chemours en de provincie gaat nu over de vraag of er techniek voorhanden is om ook het uitstoten van PFAS te stoppen.

De rechtbank heeft nu vastgesteld dat er wel technieken zijn, maar dat deze nog in de laboratoriumfase verkeren en dus op dit moment niet in de praktijk kunnen worden gebruikt.

De provincie bestudeert nog of zij in hoger beroep gaat.

Dit bericht is bijgewerkt op 20 maart om 16:13 uur.

Bron: AD Dordrecht