Lezing over James Webb telescoop

0
267
Pillars of Creation, foto: James Webb telescoop

PAPENDRECHT – Op Op 24 maart organiseert de Christiaan Huygenssterrenwacht een lezing over de James Webb telescoop in het Streeknatuurcentrum.

De James Webb ruimtetelescoop, de meest geavanceerde ruimtetelescoop ooit gebouwd, werd op 25 december 2021 gelanceerd. Met Webb kunnen we de ruimte bekijken door middel van infraroodstraling. Op de aarde kunnen we deze infraroodstraling niet meten, vanwege onze atmosfeer. Door de hoge gevoeligheid van Webb en de 6.5m grote spiegel kunnen we nog beter inzoomen op verschillende astronomische objecten.

In een lezing over deze telescoop zal Martijn van Gelder de resultaten van de James Webb ruimtetelescoop met het publiek delen. Webb zal onder andere kijken naar de allereerste en jongste sterrenstelsels, die 1 miljard jaar na de oerknal zijn gevormd. Dichterbij, in onze eigen Melkweg, kan Webb door de stoffige wolken van stervormingsgebieden kijken en daar de jonge vormende sterren en hun omringende proto-planetaire schijven zien. Tevens kan Webb zogeheten exo-planeten, planeten rond andere sterren, detecteren en informatie geven over de samenstelling van hun atmosferen.

Martijn van Gelder heeft zijn promotieonderzoek gedaan bij de Leidse sterrenwacht in de onderzoeksgroep van prof. dr. Ewine van Dishoeck. Zijn promotieonderzoek is vooral gericht op hoe sterren zoals de zon zijn gevormd, met de specifieke focus op de vroegste stadia van het formatieproces. Na zijn promotie blijft hij bij de Leidse sterrenwacht om met de allereerste data van de James Webb ruimtetelescoop te werken.

De lezing vindt plaats op 24 maart om20:00 uur. De zaal is open om 19:30.
Locatie: Matenaweg 1, 3356 LS Papendrecht
Toegang: gratis (graag aanmelden bij de bar)