Eerste visarend vroeger dan ooit terug in Biesbosch

0
318
Foto: Niels Andeweg

REGIO – De eerste visarend van dit voorjaar is weer in de Biesbosch. Dit jaar is het machtige dier er eerder dan ooit: volgens boswachters had de visarend de wind in de rug tijdens zijn reis vanuit Afrika, waar hij ieder jaar de winter doorbrengt.

“Wat een baas”, schrijft Staatsbosbeheer op Facebook nadat enkele vogelaars en boswachter Joey Braat het dier als eerste zagen. Braat denkt dat de eerste visarend in de Biesbosch het mannetje is van het boomnest waar de webcam bij staat.

De webcam ging vorige week online toen de visarenden in Frankrijk waren gespot. Als alles goed gaat, gaat de vogel voor het achtste jaar op rij broeden in de Biesbosch. “Wij hebben er veel zin in en gaan vaak kijken”, schrijft boswachter Harm Blom.

Kwestie van tijd
In 2022 landde de visarend op 25 maart op het nest. Een jaar eerder was dat op 26 maart. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat ‘papa’ visarend zijn vertrouwde nest heeft gevonden.

Het gezinnetje breidde vorig jaar uit met drie jonge visarenden. Die kropen eind mei uit het ei. In de zomer vlogen de vogels uit en ging de webcam, begin augustus, op zwart.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.