Galatea Kunstprijs 2023 toont kunst met een persoonlijk verhaal

0
257

DORDRECHT – Vanaf heden zijn de werken van acht kunstenaars met een recent migratieverleden te bewonderen in een tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Berkay Tuncay, Marfa Vasilieva, Mohammad Abou Chair, Natalia Olhova, Natalia Grezina, Noor Issa, Tasha Arlova en Vita Buivid zijn de kanshebbers voor de Galatea Kunstprijs 2023.


Bijzondere samenwerking
Dit jaar markeert de start van een bijzondere samenwerking tussen het Dordrechts Museum en de Galatea Foundation. De oeuvreprijs werd de afgelopen jaren door Jaap Versteegh en Joke van Veen (oprichters van de Galatea Foundation) op de kaart gezet en hiermee hielpen zij al verscheidene kunstenaars hun kunstenaarspraktijk in Nederland voort te zetten. Vanaf 2023 slaan zij de handen ineen met het Dordrechts Museum om zo nog meer mensen te bereiken, zowel kunstenaars als kunstliefhebbers.

‘Met de Galatea Kunstprijs hoopt de Galatea Foundation kunstenaars met een recent migratieverleden op weg te helpen binnen de Nederlandse kunstwereld. Nadat de Galatea Foundation dit de afgelopen vier jaar op eigen kracht heeft georganiseerd, werken we dit jaar voor het eerst samen met het Dordrechts Museum dat ons initiatief omarmd heeft. Deze samenwerking is voor Galatea heel bijzonder, omdat het Museum zich richt op talentontwikkeling binnen de beeldende kunst, een doel waar de Galatea Kunstprijs naadloos bij aansluit.
Samen wil men de komende jaren veel kunstenaars op weg helpen en het Nederlandse museumpubliek kennis laten maken met de veelzijdigheid van kunstenaars met een migratieachtergrond.’ , aldus Jaap Versteeg en Joke van Veen

Het Dordrechts Museum is verheugd een podium te kunnen bieden aan de acht getalenteerde kunstenaars. De diverse werken, bestaande uit video-, schilder-, installatie- en fotokunst, vertellen ieder een eigen verhaal. In de tentoonstelling en er is niet alleen aandacht voor de kunstwerken, maar ook voor de kunstenaars zelf. Zo kunnen bezoekers kennis maken met de acht genomineerden via videoportretten en een uitgebreide hand-out met tekst. Hierin stellen de kunstenaars zich voor en vertellen zij meer over hun kunstenaarschap, achtergrond en inspiratiebronnen.

Ask the artist
Om het publiek persoonlijk kennis te laten maken met de kunstenaars organiseert het museum Ask the artist dat op 8 april, 12 mei, 10 juni en 7 juli enkele genomineerde kunstenaars aanwezig zijn in de tentoonstellingszaal. Hier gaan zij een open gesprek aan met alle bezoekers die vragen hebben en dit doen zij in verschillende talen. Kijk hier voor meer informatie.

Jury- en publieksprijs
Op 11 juni maakt de jury een winnaar bekend maken. Deze ontvangt een penning en een geldbedrag van €2500 ter ondersteuning van diens verdere creatieve ontwikkeling in Nederland. Ook kan het publiek een favoriet kiezen door te stemmen op zaal in het museum. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een eervolle vermelding op zaal in het museum.

De tentoonstelling Galatea Kunstprijs 2023 is te zien van 25 maart 2023 t/m 3 september 2023 in het Dordrechts Museum.

Kijk hier voor meer informatie, voorwaarden en deelname.