Ruim helft jongvolwassenen in onze regio ervaart psychische klachten

0
168
Foto: NOS

REGIO – Meer dan de helft (54%) van de jongvolwassenen in de regio Zuid-Holland Zuid geeft aan psychische klachten te ervaren. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022, een landelijk onderzoek uitgevoerd onder bijna 70.000 jongvolwassenen door Netwerk GOR in de periode april tot en met augustus 2022. In de regio Zuid-Holland Zuid hebben bijna 1.800 jongvolwassenen deelgenomen.

De resultaten in onze regio komen overeen met het landelijke beeld. In Nederland ligt het percentage op 53%. Vrouwen ervaren vaker psychische klachten dan mannen. Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft opdracht gegeven voor het onderzoek, dat bedoeld is om de lichamelijke en mentale gezondheidseffecten bij jongvolwassenen, als gevolg van de coronacrisis, inzichtelijk te maken. In welke mate psychische klachten onder onder jongvolwassenen een gevolg zijn van de coronaperiode, is niet te zeggen, meent de GGD. Maar deze periode had zeker impact op een groot deel van deze groep. Zes op de tien jongvolwassenen (60%) in de regio had door de coronaperiode hulp of steun nodig. Dit percentage is lager dan in Nederland (64%).

Eenzaamheid
Bijna tweederde (64%) van de jongvolwassenen in de regio voelt zich enigszins tot sterk eenzaam. Vooral vrouwen en jongvolwassenen met een laag opleidingsniveau voelen zich eenzaam. Zowel emotionele (71%) als sociale eenzaamheid (62%) komt veel voor onder jongvolwassenen in de regio. Emotionele eenzaamheid uit zich in het gemis aan relaties met een hechte band, terwijl sociale eenzaamheid het gemis is aan contacten met vrienden, familie en kennissen. Een deelnemer van het landelijk aanvullende onderzoek zei over eenzaamheid in de coronaperiode: “Ik heb me ook in die periode best wel alleen gevoeld. Want ook al kan je met vrienden dan wel bellen, dat is toch anders dan dat je echt bij elkaar bent.”

De resultaten van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen zijn herkenbaar voor de medewerkers van Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) en de Matchmakers. Het aantal voortijdig schoolverlaters over schooljaar 2021/2022 is zorgelijk hoog. Daarnaast ziet LVS een grote stijging van het aantal meldingen bij leerplicht. Hierbij neem de complexiteit toe, wat onder andere toe te schrijven is aan de stijging van problemen met de mentale gezondheid. “De resultaten van dit onderzoek laten zien dat meer actie écht noodzakelijk is”, zegt Cees Vermeer, directeur van de Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ. Een jongvolwassene uit het landelijk aanvullend onderzoek gaf aan geworsteld te hebben met de beperkingen in het dagelijks leven tijdens de coronaperiode. “Hoe kom ik fatsoenlijk terug in de samenleving. Hoe bouw ik mijn leven weer op.”

Blijf niet zitten met psychische klachten
De GGD raadt jongeren aan die niet lekker in hun vel zitten, het gesprek met iemand uit hun omgeving aan te gaan. Ze kunnen ook steun vinden via de websites van MIND Us en MIND Young of bellen met de luisterlijn op 088-0767000.

De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om instanties en het ministerie van VWS tips te geven bij het opstellen van beleid rondom jongeren.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.