Ziekenhuisstakingen van de baan: akkoord over nieuwe cao

0
191
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – De stakingen is de ziekenhuiszorg zijn voorbij. De bonden hebben samen met de werkgevers een akkoord bereikt over een nieuwe cao.

Met spandoeken en fluitjes verzamelden zo’n 200 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis zich op 16 maart in de hal van het ziekenhuis. Ze deden mee aan de landelijke staking, met als doel druk zetten op de cao-onderhandelingen. En dat heeft succes gehad.

De werkgeverskoepel NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) is met een verbeterd arbeidsvoorwaarden-bod gekomen: in twee jaar tijd gaan de zorgmedewerkers er met minimaal 400 euro bruto per maand op vooruit. De loonstijging voor zorgmedewerkers in de lagere loonschalen kan oplopen tot bijna 20% in twee jaar. De reiskostenvergoeding gaat omhoog van 8 cent naar 16 cent per kilometer. En ook de werkdruk wordt aangepakt. Met ingang van 1 juli worden de roosters drie maanden vooruit geroosterd. En als zorgmedewerkers niet ingeroosterd zijn of geen bereikbaarheid- aanwezigheids- of consignatiedienst hebben, hoeven ze ook niet meer bereikbaar te zijn.

Staking
Bij de staking op 16 maart legden zorgmedewerkers van vier afdeling van het Albert Schweitzer het werk neer: van radiologie, intensive care, operatiekamers en C2. Rob Koster was erbij als onderhandelaar voor zorgvakbond FBZ. Hij vatte de problemen kort samen: “Het kan gewoonweg niet door de beugel dat de NVZ nóg meer flexibiliteit vraagt en daar inlevering van koopkracht en allerlei inperkingen voor duurzame inzetbaarheid tegenover stelt.”

De medewerkers van het Dordtse ziekenhuis dachten toen al na over vervolgacties: als het niet met één dag lukt moeten we nog maar een keer gaan staken, zei één van hen. Dan zouden er waarschijnlijk meer dan vier afdelingen meedoen, en in het uiterste geval doet misschien de spoedeisende hulp zelfs mee. Maar zover komt het dus niet.

De verwachting is dat de werknemers akkoord gaan met het aanbod dat er nu ligt. Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn: “De NVZ komt nu met een fatsoenlijk cao-bod, dat recht doet aan het belangrijke werk dat deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen. Dat is vooral te danken aan de saamhorigheid en strijdbaarheid tijdens de eerste staking in maart.”

De leden van de vakbonden mogen nu stemmen. Als zij akkoord gaan, gaat de nieuwe cao Ziekenhuizen met terugwerkende kracht in per 1 februari 2023 met een looptijd van twee jaar. De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.