Twee coalities mogelijk in Provinciale Staten

0
222
Foto: aangeleverd

Verkenner Fred Teeven licht verslag toe

DEN HAAG – Verkenner Fred Teeven heeft na onderzoek geconcludeerd dat er twee coalities mogelijk zijn in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Dit bleek toen hij woensdag verslag deed van zijn werkzaamheden tijdens de eerste vergadering van de Staten in hun nieuwe samenstelling na de verkiezingen van 15 maart.

Teeven adviseert om allereerst in de informatiefase een coalitie te onderzoeken die zou kunnen worden gevormd door BBB-VVD-GroenLinks-PvdA-CDA. Ook een coalitie van BBB-VVD-CDA-JA21-PVV-SGP behoort naar zijn mening tot de mogelijkheden.

In dezelfde vergadering waren de leden van Provinciale Staten beëdigd. 34 Van de 55 Statenleden zijn nieuw in de Staten. Onder hen bevinden zich drie leden die op dit moment lid zijn van het demissionaire college. Eén Statenlid dat niet aanwezig kon zijn, wordt in de volgende Statenvergadering beëdigd.

De commissaris van de Koning pleitte er voor geen dogmatische politiek te voeren, maar voor rekkelijkheid om uit de grote vraagstukken te komen die op tafel liggen, zoals klimaat en stikstof. Er ligt een grote verantwoordelijkheid op de schouders van alle partijen want veel van de maatschappelijke vraagstukken liggen op het bord van de provincies, zo zei hij.

De fractievoorzitters gaven daarop kort een duiding van de verkiezingsuitslag.