Constantijn Huygenslaan krijgt warmtenet

0
266
(c) Maartje Brockbernd

Inloopbijeenkomst wordt goed bezocht

PAPENDRECHT – Woensdag kwamen in de raadzaal de bewoners en omwonenden van de Constantijn Huygenslaan bij elkaar voor een inloopbijeenkomst over het warmtenet. Wethouder duurzaamheid Arno Janssen gaf samen met de bestuurders van Woonkracht10 en HVC het startsein voor de aanleg van het eerste HVC warmtenet in Papendrecht. De ruim 200 bewoners van de Constantijn Huygenslaan gaan als eerste hun woning verwarmen via het warmtenet en koken zonder gas.

Op 1 juni 2021 tekenden het duurzame warmtebedrijf HVC, samen met de corporaties van de Drechtsteden een samenwerkingsovereenkomst om een belangrijke impuls aan de energietransitie te leveren door woningen aan te sluiten op het warmtenet. Door de handen ineen te slaan met de gemeente zijn zij de versnellingsmotor voor het verduurzamen van de bestaande woonomgeving.

Inloopbijeenkomst
De inloopbijeenkomst werd druk bezocht. Tijdens de opening zei wethouder Arno Janssen over de samenwerking: “Het verduurzamen van onze gemeente staat al jaren op de agenda. Met dit project laten we zien dat samenwerken mooie resultaten tot gevolg heeft.” Daarop vulde de bestuurder van Woonkracht10 Erwin Zwijnenburg aan: “Dit is de springplank naar meer aardgasvrije woningen en een kans om onze huurders een betaalbaar alternatief te bieden. Zonder HVC en de gemeente Papendrecht was ons dit niet gelukt.” Huurders en omwonenden kregen uitgebreid de kans om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de verschillende specialisten. Naast het uitwisselen van informatie kregen de bezoekers lekkere hapjes aangeboden die ter plekke op een inductiekookplaat werden bereid.

De ambitie
Samen met vijf andere corporaties en HVC grijpt Woonkracht10 de opgave tot verduurzamen via het warmtenet met beide handen aan. Er liggen nu afspraken om voor eind 2025 zo’n 6.000 corporatiewoningen in regio Drechtsteden aan te sluiten op het warmtenet, waaronder 771 woningen van Woonkracht10 in Papendrecht. HVC realiseert deze aansluitingen en wordt daarmee de nieuwe warmteleverancier. Jurgen Everaars, projectontwikkelaar, zegt hierover: “Als publiek warmtebedrijf werken wij alleen voor onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen. Dat betekent dat we met zo min mogelijk kosten, een maximale duurzame impact maken. Wij zijn dan ook verheugd om aan de slag te gaan met de aanleg van het warmtenet in de Constantijn Huygenslaan en zo de bestaande woningen van Woonkracht10 te verduurzamen.”