Lezing over ‘Het oog van Jan Veth’ bij Volksuniversiteit

0
245
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – De Papendrechtse Volksuniversiteit organiseert een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Het oog van Jan Veth. Schilder en criticus rond 1900’, die momenteel te zien is in het Dordrechts Museum.

Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling over Jan Veth (1864-1925). Deze Dordtse schilder was een belangrijke figuur in de kunstwereld, portretteerde de intellectuele elite en was tevens dichter en verbonden aan het kritische tijdschrift De Nieuwe Gids.

Jan Veth schilderde samen met Anton Mauve en met de Amsterdamse Joffers. Aan het turbulente eind van de late 19de eeuw begaf hij zich in het hart van de Nederlandse kunstwereld: de hoofdrolspelers van die vroeg-moderne tijd legde Veth vast in een klassieke maar ook eigentijdse schilderstijl, terwijl hij in zijn bevlogen kunstkritieken uiting gaf aan zijn fijnzinnige blik op de veranderingen in de kunst: Veth was ook nog eens hoogleraar kunstgeschiedenis en esthetica in Amsterdam.

Jan Veth ‘zelf’ speelt de gastconservator die de bezoeker door de Dordtse tentoonstelling leidt, aan de hand van zijn eigen woorden in brieven en kritieken die samen de rode draad vormen. Met zijn schilderijen, litho’s en geschriften, aangevuld met kunstwerken van de kunstenaars waar hij over schreef en wie hij bewonderde en verzamelde, neemt Jan Veth ons mee naar een bewogen tijdperk: de tijd waarin ideeën die wij hebben over wat kunst is en ‘dé kunstenaar’, ontstaan zijn.

De lezing vindt plaats op donderdag 6 april om 19.30 uur bij de Volksuniversiteit Papendrecht. Toegang bedraagt 18,50 euro. Aanmelden kan via website www.vupapendrecht.nl.