De Metro aan Zee maakt eerste rit

0
268
Foto: Rijnmond

HOEK VAN HOLLAND – Feest in Hoek van Holland: de Metro aan Zee is een feit. Vrijdagochtend is de eerste metro vanuit station Blaak naar station Hoek van Holland Strand gereden. Strandgangers kunnen vanaf het centrum van Rotterdam in 40 minuten met hun voeten in het zand staan. “De metrobestuurders hebben zin om de badgasten naar het strand te kunnen brengen”, zegt RET-directeur Maurice Unck.

Het traject had afgelopen zomer al open moeten gaan voor het publiek, maar vanwege allerlei problemen trad veel vertraging op. “Je kunt vandaag als een teleurstelling zien, omdat we zoveel vertraging hebben gehad. Maar wij zien het echt als een viering”, zegt Unck.

Op de uitnodiging voor de opening van de twee nieuwe stations – ja, twee, want ook station Hoek van Holland Haven wordt in gebruik genomen – stond dat genodigden hun teenslippers moesten aantrekken. “Ik had voorspeld dat we in onze korte broek en teenslippers de metro in zouden kunnen stappen, maar daar is het weer helaas echt niet naar”, zegt oud-wethouder Adriaan Visser. Toch kan de oud-wethouder er wel om lachen. “Het is weer een typische planning van de Hoekse Lijn. Volgende week wordt het mooi weer en vandaag staan we in nat zand.”

Alles is nu in orde, volgens RET-directeur Unck. Niets kan deze dag nog verpesten, ook de regen niet. “Ik ben heel erg blij dat we nu kunnen rijden, alle metrobestuurders hebben zin om deze rit te maken en de badgasten van en naar het strand te brengen.”

Veel vertraging en hoge kosten
Dat de zogenoemde Metro aan Zee nu pas rijdt, komt door meerdere dingen: de systemen bleken niet te werken en de spoor was niet in orde. Reizigers en strandtenteigenaren waren niet te spreken over de opgelopen vertraging van ongeveer een jaar. “We hebben te maken met een hoop factoren”, begint Maurice Unck, directeur van RET.

“We zitten aan de rand van de stad in een natuurrijk gebied en hebben ook rekening te houden met die natuur.” Ook onvoorziene kosten hebben voor vertraging gezorgd bij de aanleg van de metrolijn. Zo moest 90 miljoen euro extra vrijgemaakt worden op een budget van 365 miljoen euro, vertelt de directeur.

Foto: Rijnmond

Hoe vaak rijdt de metro?
Vanaf Schiedam Centrum rijdt de Hoekse Lijn direct naar het strand. Om daar te komen pak je metrolijn B. De lijn is ruim 40 kilometer lang. De metro rijdt op weekdagen en zaterdagmiddag drie keer per uur, van en naar Hoek van Holland Strand. In de avond en op zondag gaat de metro om het half uur. Op de zondagen vanaf Hemelvaart en in de zomervakantie rijdt de metro overdag elk kwartier.

Op drukke (strand)dagen of bij evenementen worden extra metro’s ingezet. Deze zogenoemde strandritten bevinden zich nu nog in de testfase en de vergunningen hiervoor zijn ook nog niet rond. Dit zou voor het strandseizoen start geregeld moeten zijn.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.