Ruzie in de Biesbosch

0
272
Foto: Vogelbescherming Nederland

REGIO – Een paartje visarenden heeft de afgelopen zeven jaar gebruik gemaakt van een hoog nest in de Biesbosch. En ook dit jaar was het mannetje al druk in de weer om de broedplek in orde te maken. Maar een Canadese gans gooit roet in het eten.

De gans was al eerder een kijkje komen nemen bij het nest, dat 24/7 live te volgen is via een webcam van de website Beleef De Lente, maar werd toen verjaagd door de visarend. Het lijkt er nu toch op dat de Canadese gans gewonnen heeft. Het dier heeft zelfs een ei gelegd en zit daar nu prinsheerlijk op.

Totdat de visarend terugkwam en de aanval inzette. Het mannetje laat zijn nest niet zomaar inpikken en scheert rakelings over de gans op het nest heen in de hoop de indringer te verjagen, maar de gans geeft niet zomaar op en blaast terug.

Een ware soap
“Het is net Goede Tijden, Slechte Tijden, hoewel ik op die moment liever naar die soap kijk dan naar deze beelden”, zegt boswachter Harm Blom. “Want dit is gewoon niet leuk.” De gans moet echt broeddrang gehad hebben, vertelt de boswachter. “Op een onbewaakt ogenblik heeft ze een ei gelegd in het nest, net toen de visarend er even niet was. Ze was al eerder op het nest gaan zitten, maar toen heeft de visarend haar steeds verjaagd. Nu probeert hij dat ook. Maar daarbij vermijdt hij echt lichamelijk contact, omdat hij dan ook gewond kan raken.”

Uit binnen- en buitenland zijn er verhalen bekend van ganzen en andere vogels die nesten kapen. Hoewel Blom er altijd rekening mee hield dat er iets kan gebeuren waardoor de visarend-man op een keer niet zou keren, is dit wel hard. “Er bestaat altijd de kans dat een visarend de winter niet overleeft of dat door storm het nest kapot gaat. Maar nu is het ook nog een exoot, zo’n Canadese schreeuwlelijk, die alles komt opeisen.”

Geen liefde in de lucht
Het ging de afgelopen dagen al niet zo lekker met de visarend-man, die voor het achtste opeenvolgende jaar de weg naar het nest in de Biesbosch had gevonden. Nog nooit werd hij zo vroeg in het jaar gesignaleerd in het gebied. Maar zijn vrouwtje laat op zich wachten. “Hij heeft wel wat geknuffeld met een andere dame. Maar het kwam tot niets.” Mogelijk gaat het om een vrouwtje dat in de Sliedrechtse Biesbosch woont. Daar is inmiddels ook de man bij het nest gezien. Waarschijnlijk heeft ze voor hem gekozen.