Alle vuilniswagens in regio vanaf 2032 elektrisch: ‘Wij willen een schone wereld’

0
148
Wethouders De Jonge en Van der Linden (links) krijgen uitleg van HVC-medewerkers, foto: RTV Dordrecht

DRECHTSTEDEN – Lawaaiige en vervuilende vuilniswagens: in 2032 zijn ze in onze regio verleden tijd. Afvalverwerker HVC wil de komende jaren een flinke slag slaan en vanaf nu louter inzetten op elektrische wagens.

“Wij willen een schone wereld: niet omdat het moet, maar omdat het kan”, is de boodschap van wagenparkbeheerder Evert-Jan Plas tijdens de opening van het eerste elektrische laadplein van HVC. “Alle wagens die we nu vervangen, worden elektrisch, tenzij wij het door het aantal kilometers dat we rijden nog niet kunnen.”

‘Mooi voorbeeld’
De opening betekende ook de aftrap van een tijd van stiller en schoner vuilnis ophalen. “Heel belangrijk”, vindt de Dordtse duurzaamheidswethouder Tanja de Jonge. “We willen dat onze partners op een duurzame manier werken, in dit geval de overgang van auto’s met uitstoot die we niet willen naar elektrisch rijden. Dat is een mooi voorbeeld.”

De overgang naar elektrisch is voor HVC zeker in de Dordtse binnenstad noodzakelijk, want voertuigen mogen vanaf 2026 geen schadelijke stoffen meer uitstoten in het centrum. “Dat was even lastig, want de zone was al aangekondigd en toen moesten we nog beginnen met de auto’s”, weet Plas.

Sneller bouwen
Sinds januari rijden er in de Drechtsteden twee elektrische vuilniswagens rond. De komende jaren moet dat aantal flink omhoog. “We hebben al twee elektrische veegmachines en we zijn nu bezig met veegvuilauto’s.” Het bouwen van de wagens gaat ook steeds sneller: de eerste vuilniswagen werd in drie jaar gebouwd, nu krijgt HVC de voertuigen in negen maanden op de weg.

“We hopen dat hierdoor meer bedrijven geïnspireerd worden en als gemeente kijken we ernaar hoe we dat kunnen faciliteren”, zegt De Jonge. Uiteindelijk hoopt de wethouder dat er niet alleen voor elektrische auto’s, maar ook voor zwaarder verkeer oplaadpunten komen in Dordrecht.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.