Column Peter de Liefde: Pasen

0
242
Foto: Hans Hulswit

Vanmorgen om 9:30 toen ik nog in sluimertoestand in bed lag riep mijn vrouw, die aanstalten maakte om naar haar werk te gaan, of ik al een onderwerp voor mijn column had. Ik pruttelde slaapdronken van niet. Ik had er gisteravond nog een paar uur over nagedacht maar toen kwam er helemaal niets. Totaal geen verhaal. “Doe het over Pasen”, riep ze, toen ik me nog een keer omdraaide. Ik had me niet gerealiseerd dat het komend weekend al Pasen was en overwoog het idee. Als je net wakker bent zijn de hersenen nog niet afgeleid door allerlei praktische zaken en kom je soms tot de beste creatieve ideeën dus ik besloot om nog even te blijven liggen en na te denken of ik iets over Pasen te melden had.

Ik ben niet gelovig en heb een hele lange periode niet meer over het paasverhaal nagedacht. Een jaar of vijf geleden echter, sleurde mijn vrouw me mee naar de Matthäus-Passion van de Bachvereniging in Naarden omdat ze die muziek zo mooi vond. Ik was overweldigd door de kwaliteit van de zang en de schoonheid van sommige melodieën. Wel zei ik haar toen dat ik met dat paasverhaal toch maar niks kon. Zij is ook niet gelovig, maar ze spoorde me aan om de algemeen menselijke symboliek in het verhaal te zien. Ik bromde als antwoord dat ik medelijden had met de verrader Judas. Wat kan die arme man er aan doen dat hij door God uitgekozen wordt om Jezus te verraden? En zonder Judas was er geen arrestatie, geen kruisiging en geen wederopstanding.

Vanmorgen in bed, in sluimertoestand, moest ik daar dus weer aan denken en plotseling hoorde ik ergens in mijn achterhoofd: “Maar anders had ik geen verhaal.” Ja, dacht ik, dat ik snap ik wel. God is natuurlijk ook maar een mens. Bovendien, blijkbaar is ie schrijver. Vroeger werd me geleerd dat ie regisseur was, iemand die alle touwtjes in handen had, en daarom zag ik hem niet. Maar nu begreep ik pas, hij is slechts schrijver! Oké, met die gedachte kon ik wel even door. Straks na de koffie zou ik kijken of ik daar iets van kon brouwen in een column. En later ook misschien toch nog een keer naar Naarden gaan.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl