Soap rond visarendnest duurt voort: is de gans gevlogen?

0
175
Foto: Vogelbescherming Nederland

REGIO – In de Biesbosch brak dinsdag paniek uit: een Canadese gans had het nest, waar al zeven jaar lang een paartje visarenden broedt, gekaapt. Het dier had er zelfs een ei in gelegd. Het verhaal eindigde dinsdag met een ware cliffhanger, zoals het een goede soap betaamt: de visarend-man probeerde zijn nest te heroveren door rakelings over de gans heen te scheren.

Binnen anderhalf uur voerde de visarend zo’n 250 keer een duikvlucht uit boven het nest. De gans beschermde haar ei en probeerde de aanval af te wenden door te blazen en te krijsen.

“Of het door de vele duikvluchten komt kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar rond 14.30 uur vertrok mevrouw Canadese gans van het nest. Maar niet nadat ze het ei voor de zekerheid even goed had afgedekt met wat nestmateriaal”, vertelt Saskia Wijte op de site Beleef De Lente.

“De rest van de middag zagen we een ogenschijnlijk leeg en verlaten nest. Alsof er niets gebeurd was”, voegt ze eraan toe. Dinsdagavond kwam de visarend zelfs weer even terug op de broedplaats. Maar een vrouwtje is nog steeds niet gesignaleerd. En het blijft dus de vraag of er dit jaar voor de achtste keer jonge visarenden worden opgevoed in de Biesbosch. Boswachter Blom, die visarenden scherp in de gaten houdt, blijft goede hoop houden: “Het is afwachten. April is nog niet voorbij”, zei hij dinsdag.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.