Actiegroep over rapport Onderzoeksraad: ‘Bevestigt waar we al jaren voor knokken’

0
208
Foto: Corrado Francke, RTV Dordrecht

REGIO – De actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’ is blij met de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over schadelijke uitstoot van Chemours. In een rapport werd duidelijk dat omwonenden beter moeten worden beschermd tegen de uitstoot. “We zien eindelijk bevestigd waar we al jaren voor knokken”, zegt Kees van der Hel namens de actiegroep.

Volgens de Onderzoeksraad krijgen mensen bij klachten vaak antwoorden als ‘het bedrijf voldoet aan de vergunning’ te horen. Ook hebben provincies, gemeenten en toezichthouders te weinig kennis en capaciteit in huis om bewoners goed bij te staan.

‘Overheden moeten ingrijpen’
“Het is in ieder geval een keiharde conclusie dat het moet stoppen wat hier gebeurt”, zegt Van der Hel duidelijk. “De overheden moeten ingrijpen en niet iedereen de ruimte geven. Ze moeten kijken naar de verantwoordelijkheid ten aanzien van de bewoners en het milieu in de omgeving.”

Uit het rapport blijkt ook dat er in de laatste twaalf jaar veel is verbeterd en dat Chemours zich aan de regels houdt. “Maar die regels zijn veel te veel opgerekt”, vertelt Van der Hel, die vindt dat “de slager zijn eigen vlees keurt” omdat toezichthouder DCMR vooral informatie heeft gecheckt die Chemours zelf aanlevert.

Chemours kon donderdag of vrijdag niet voor de camera van RTV Dordrecht reageren, maar geeft in een schriftelijke reactie aan dat het bedrijf “een goeie buur wil zijn, (en) wil investeren in maatregelen die de emissies verlagen.” Chemours wil in de komende jaren goed samenwerken met de overheid en DCMR. Via een zogeheten burenraad willen zij met omwonenden in gesprek gaan en “informatie op basis van de wetenschappelijke feiten” toegankelijk presenteren.

‘Ze hebben dit laten gebeuren’
Van der Hel vindt de reactie “een PR-stunt” en vraagt zich af waarom het terugdringen onder druk moet gebeuren. “Zij wisten al jarenlang van dit probleem en hebben dit laten gebeuren omdat er vanuit de omgeving geen protestacties zijn gevoerd.”

Zaterdag stort hij met de actiegroep voor de 158e keer ‘vervuilde’ grond bij de hoofdingang van Chemours. Met de actie wil hij zijn woede uiten over de schadelijke uitstoot van het chemiebedrijf. “Zolang hier uitstoot uit de pijpen komt, blijven wij onze actie voortzetten.”

Klik hier voor de reportage.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.