In een donker park achtervolgt hij vrouwen en knijpt in hun billen

0
238

DORDRECHT – Hij durft de rechter niet goed aan te kijken en zijn handen trillen. Een 39-jarige Dordtenaar zou twee jaar geleden vrouwen bij hun billen en borsten hebben gegrepen. Zijn werkwijze is telkens hetzelfde. Hij fietst achter de vrouw aan en begint vieze praatjes: “Ben je geil? Ik wil je tieten zien.”

De jonge vrouw huilt, maar praat met sterke stem. Ze was achttien toen het gebeurde. “Waarom ik? Door deze gebeurtenissen heb ik ontslag moeten nemen. En ik werkte in zo’n leuk team. Maar het was niet te doen om elke keer mee heen en weer te fietsen. En als ik niet was gaan gillen, wat had je dan met me gedaan?”

De gevolgen voor de slachtoffers zijn groot, wordt duidelijk in de Dordtse rechtbank. “Ik ben die avond huilend, in totale paniek en met trillende benen thuisgekomen”, zegt een andere jonge vrouw in haar slachtofferverklaring. “Het stopt niet. Het is nu twee jaar geleden en nog altijd moet ik vragen of er iemand met me meefietst.” Een 20-jarige zegt dat ze pas sinds kort keer weer alleen in het donker durft te slapen”

“Ben je geil?”
De werkwijze van de Dordtse fietser lijkt telkens hetzelfde: vrouwen achtervolgen, aanspreken en betasten. Vaak op fietspaden in het groen of door een park. Zo rijdt hij op 25 januari 2021 in de duisternis over het fietspad langs de N3 achter een 18-jarige aan. Ze trapt flink door, omdat ze thuis wil zijn voor de avondklok ingaat. De Dordtenaar komt naast haar rijden en vraagt hoe laat het is. We zitten midden in coronatijd. Ze zegt dat het vijf voor negen is. Het is verder verlaten op het donkere fietspad.

“Ben je geil”, vraagt hij dan. “Nee, bedankt”, zegt ze terug. Hij herhaalt zijn vraag en blijft naast haar fietsen. “Mag ik aan je kont voelen?” In haar verklaring bij de politie zegt de vrouw: “Toen vond ik het echt niet leuk meer. Ik voelde een hand op mijn billen.” Ze trapt hard tegen zijn fiets en weet weg te komen.

De spanning is groot voor de 39-jarige Dordtenaar. Al bijna twee jaar wacht hij op deze dag in de rechtbank. Hij lijkt zo zenuwachtig dat hij de vragen van de rechter soms niet begrijpt. Vaak vallen er lange stiltes, dan moet zijn advocaat hem helpen. Hij lijkt soms bevangen door de situatie. Voor hem zitten vier vrouwen in toga, een tekenaar van de krant en achter het glas zitten slachtoffers, hun naasten en journalisten.

Fietspad langs de N3
De Dordtenaar vindt het moeilijk om te praten over wat er is gebeurd. Drie aanrandingen geeft hij toe. Van de andere drie beschuldigingen door justitie zegt hij niets meer te weten. Na zijn arrestatie, nu ruim twee jaar geleden, zegt hij tegen de politie dat het in totaal zo’n zes tot tien keer is gebeurd.

Als er begin 2021 meerdere aangiftes van aanrandingen op de Dordtse – vaak verlaten en in het groen gelegen – fietspaden binnenkomen, schaalt de politie op. Op 23 april 2021 achtervolgt een agent in burger een verdachte man langs de N3. Hij weet te ontkomen. Drie dagen later vangen ze hem wel. Nu zit hij dus voor de rechter.
“Ik vind het echt heel erg wat er is gebeurd”, zegt de Dordtenaar. “Ik ben er de afgelopen tijd veel mee bezig geweest. Ook met hulpverlening. Om een manier te vinden om mezelf te kunnen uiten.”

Beetje bij beetje komen we te weten waarom hij deed wat hij deed. “Vooraf dronk ik grote blikken bier. Dan ging ik fietsen. Dan kon ik mijn gevoelens temperen. Dan voelde ik niks meer.” Hij zegt dat de aanrandingen niet om seks draaiden. “Wellicht vanwege de spanning”, oppert de rechter. In de rechtbank zit een onzekere man die ook voor zichzelf geen goede verklaring heeft.

Een alcoholverslaving, een slechte relatie met zijn vader en een groot ongeluk waarbij hij op zijn zeventiende hersenschade opliep zouden een rol spelen. De fietstochten zouden zijn nare gevoelens helpen verdoven. “Na het eten ging ik bier drinken en fietsen. Maar dat was niet de oplossing.” Een slachtoffer haakt daar op in in haar verklaring. “Ik hoop dat je hulp krijgt en dat je dit nooit meer doet”, zegt ze.

Horrorfilm
Uit het dossier komen onthutsende verhalen naar voren. “We gaan vanavond vieze dingen doen”, krijgt een tiener te horen. Hij pakt haar vast. Ze schreeuwt om hulp en laat zichzelf in pure paniek van haar fiets vallen. Een 18-jarige belandt in een bramenstruik en loopt een litteken op. Een vrouw roept op een verlaten fietspad hard ‘help’, zegt ze in de rechtbank. “Maar er was niemand die me hoorde.”

Bij de schaatsbaan pakt hij een vrouw bij haar billen en noemt haar ‘een hoer’. Een andere vrouw voelt zijn aanwezigheid, gaat harder trappen, maar wordt in een park bij de N3 toch ingehaald. Omdat de Dordtenaar op een snelle fiets rijdt, weet hij ze telkens te achterhalen. “Het leek wel een scene uit een horrorfilm”, zegt de officier van justitie.

Justitie eist 240 uur werkstraf tegen de Dordtenaar, naast een voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook zou hij volgens het OM een alcoholverbod moeten krijgen, een meldplicht bij de reclassering en verplichte behandeling. De verdachte wil aan die voorwaarden voldoen. Volgens een arts die hem heeft onderzocht heeft hij geen stoornis.

Dat ziet zijn advocaat Tina Sandrk anders. “Ik denk dat er onvoldoende is stilgestaan bij wat mijn cliënt in het verleden heeft meegemaakt. Dit is hem daarom verminderd aan te rekenen. Hij heeft suïcidale gedachten en staat open voor behandeling.” De man heeft inmiddels zelf hulp gezocht en drinkt al lange tijd geen druppel meer. Hij werkt en heeft een gezin.

Het laatste woord is aan de Dordtenaar zelf. “Ik ben stom geweest me te verliezen in alcohol. Wat ik heb gedaan tegen deze vrouwen is onvergeeflijk geweest. Ik had ze het liefst op alles antwoord willen geven. Het enige wat ik wil zeggen is dat het me spijt.”

De rechtbank doet op 3 mei uitspraak.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.