Lezing door journalist Jeffrey Moyo uit Zimbabwe in Hof van NL

0
194
Foto: aangeleverd

DORDRECHT – Journalist Jeffrey Moyo uit Zimbabwe geeft op 2 mei een lezing in het Hof van Nederland over zijn ervaringen als journalist in zijn land. Moyo is tijdelijk in Dordrecht. Hij werkt onder meer voor The New York Times. Op 26 mei 2021 werd hij gearresteerd en zat 21 dagen vast. Uiteindelijk kreeg hij een straf van 2 jaar voorwaardelijk. Zijn verhaal is indrukwekkend en doet je beseffen dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Achtergrond
In 2021 liet Moyo collega journalisten uit Amerika overkomen naar Zimbabwe. Ze zouden samen aan een verhaal te werken over lokale dorpen die werden weggevaagd om plaats te maken voor een groot bedrijf dat hier gewassen wilde verbouwen. Zijn collega’s werden na enkele dagen opgepakt en teruggestuurd. Zelf werd hij ervan verdacht vervalste persaccreditatie te hebben verkregen voor zijn collega’s. Hij werd gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid van het land.

Op 26 mei 2021 werd hij gearresteerd. Hij heeft uiteindelijk 21 dagen vastgezeten en kreeg een voorwaardelijke straf van twee jaar die ten uitvoer kan worden gelegd als hij binnen vijf jaar voor dezelfde overtreding wordt veroordeeld. Ondanks zijn angst geeft hij aan nooit te zullen stoppen met zijn werk als journalist. Hij keert binnenkort weer terug naar Zimbabwe om zijn werk voort te zetten.

Defenders in Dordrecht
Jeffrey Moyo is momenteel in Dordrecht om op adem te komen. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Defenders in Dordrecht. DiD biedt mensenrechtenverdedigers die lange tijd onder druk hebben gestaan een pauze – voor rust, bezinning en opladen.

De lezing vindt plaats in museum Hof van Nederland op dinsdag 2 mei van 14:45 tot 16:00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro (12,50 euro inlusief museumbezoek). De lezing is in het Engels.