Waar blijft de vrouwtjesvisarend toch?

0
256
Foto: Jan Bezemer

REGIO – Het liefdesbed van de geliefde visarend uit de Biesbosch is nog nooit zo mooi geweest als nu, toch is de vrouwtjesvisarend nergens te bekennen. “De visarend heeft gigantisch hard gewerkt aan zijn nest, maar zijn vrouw heeft zich nog niet laten zien”, vertelt boswachter Harm Blom. Kan de visarend dit jaar dan nog wel jongen krijgen?

Wie had ooit verwacht dat een wildcamera meer spanning en sensatie zou opleveren dan een Spaanse dramaserie? Veel Dordtenaren zaten een paar weken geleden op het puntje van hun stoel te kijken hoe een gans bezitnam van het visarendnest en zelfs een ei wist te leggen in het prachtige bouwwerk van de roofvogel. Later kwam er ook nog eens een boommarter om de hoek kijken die het ei oppeuzelde en daarna verstrooid uit het nest sprong. Inmiddels is het wel heel stil geworden op het nest, hoe komt dat?

‘Single and ready to mingle’
“Het mannetje heeft nog nooit zo’n mooi nest gehad, is iedere dag enorm aan het baltsen en is heel actief ganzen aan het wegjagen”, vertelt de boswachter. Toch heeft het vrouwtje zich dit jaar helemaal niet laten zien. “Een andere dame uit Huiswaard is wel langs geweest”, zegt boswachter Blom. Maar deze dame in kwestie geniet nog te veel van haar singlebestaan en is inmiddels doorgehuppeld naar haar derde man. Wat trouwens niet erg gebruikelijk is, gezien visarenden monogame dieren zijn. “Deze vrouw dacht er duidelijk anders over en was er blijkbaar klaar mee”, vertelt de boswachter.

Nu de mannetjesvisarend geen vrouw heeft weten te strikken, beginnen de zorgen bij de boswachter wel een beetje toe te nemen. “De visarend laat zich niet meer zo vaak zien op de wildcamera. Hij hangt veel rondom het nest. Hij lijkt op de uitkijk te staan voor een vrouwtje”, Harm Blom voegt eraan toe, “Het is nu de trektijd van de visarenden, dus wij hopen dat er nog een vrouw voorbij komt vliegen.”

Te laat voor eieren
Ook al landt er straks een onweerstaanbare vrouw op het nest van de visarend, dan is het waarschijnlijk te laat voor de vogels om eieren te leggen. Visarenden zijn zoals eerder genoemd monogaam, dat betekent dat de vogels eerst een tijdje ‘daten’ voordat zij gaan paren. Als de visarend een nieuwe vrouw aantreft dan zullen ze waarschijnlijk pas volgend jaar eieren krijgen. “Maar er kan nog veel gebeuren. De visarenden hebben tot de eerste week van mei nog om een succesvolle broedseizoen af te sluiten”, vertelt de optimistische boswachter.

Visarend probeert te ontkomen aan zeearend, foto: Joey Braat

Ondanks deze pech en de ingelaste pauze van deze spannende soap, lijkt er nog wel veel te gebeuren in het natuurgebied. De visarend heeft door zijn langdurige gebaltst negatieve aandacht op zichzelf gevestigd van een jonge zeearend. “Deze kwam erachter dat de visarend baltst met een grote vis in zijn snavel. De jonge zeearend probeert nu telkens de vis te stelen”, aldus Harm Blom. Daarnaast zijn er nog visarenden in de Sliedrechtse Biesbosch die waarschijnlijk snel eieren zullen leggen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.