Amerikaan houdt toespraak bij Dodenherdenking in Grote Kerk

0
197
Wim de Leur en burgemeester Annemiek Jetten leggen de krans in 2022, foto: Hans Hulswit

PAPENDRECHT – De gebruikelijke toespraak tijdens de Dodenherdenking in de Grote Kerk op 4 mei wordt dit jaar gehouden door een Amerikaan. Jim Keeffe is de zoon van luitenant James Keeffe, die in 1944 boven Papendrecht uit zijn Liberator bommenwerper moest springen. Dit vertelt de voorzitter van het 4 mei comité Wim de Leur in een artikel in Het Kontakt / De Klaroen.

Jim heeft daar een boek over geschreven dat dit jaar nog in het Nederlands zal verschijnen onder de titel: ‘Twee gouden munten en een schietgebed’. Speciaal voor de 4e mei komt Jim dit jaar met zijn vrouw en dochter over uit Seattle in de VS.

Joods meisje
In het boek wordt beschreven hoe Luitenant Keeffe vriendschap sluit met een 8-jarig joods meisje, Helen Cohen, dat op hetzelfde onderduikadres in Rotterdam zit als Jim. Beiden worden verraden en beiden overleven de oorlog. Dat 8-jarige meisje is inmiddels 87 en woont al jaren met haar man Bart Berman in Israël. Maar ook Helen komt met haar man naar Papendrecht en zal eregast zijn tijdens de herdenking en de kranslegging bij het oorlogsmonument.

In het interview met De Klaroen vertelt Wim de Leur ook dat hij nu echt afscheid neemt als voorzitter van het 4 mei comité. Al in 2018 kondigde hij zijn vertrek aan, maar door corona zag hij zich gedwongen dit vertrek uit te stellen.

Op 4 mei vertrekt de Stille Tocht om 18:30 uur vanaf het joods monument tegenover de wijk Het Zand. Om 19:00 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk. Om 20:00 uur zijn er twee minuten stilte bij het oorlogsmonument bij de begraafplaats. Daarna worden er kransen gelegd bij de oorlogsgraven.

Bron: Het Kontakt/De Klaroen