Meivakantie wordt filevakantie door werkzaamheden Heinenoordtunnel

0
211
Foto: Rijnmond

REGIO – Forenzen zitten tandenknarsend achter het stuur, terwijl ze in lange files op wegen als de A16, A15, A17, N3 en N217 staan. En dat in de meivakantie. Normaalgesproken is het dan wat rustiger op de weg, maar vanwege de volledig gesloten Heinenoordtunnel in de A29 is het voorspelde verkeersinfarct tot verdriet van velen uitgekomen. Ook deze dinsdag was het druk op het wegennet ten zuiden van Rotterdam.

De Heinenoordtunnel sloot vrijdagavond in beide richtingen en gaat volgende week maandagochtend weer open. Gisteren, de eerste werkdag waarop de tunnel niet toegankelijk is, stond het verkeer op de N217 tijdens met name de avondspits in beide richtingen vele tientallen minuten vast. De ANWB sprak over een verkeersinfarct.

Het verkeer op de A16 richting Dordrecht en verder, naar de afslag naar de Kiltunnel, reed vanaf Zwijndrecht langzaam, om op de daadwerkelijke afslag richting Kiltunnel en ‘s-Gravendeel alsnog muurvast te staan.

Het leek maandag tijdens de ochtendspits nog goed te gaan. Maar het recreatieve verkeer van de meivakantie zorgde ’s middags al gauw voor een opstopping. “Het stond eigenlijk overal vast”, vertelt de ANWB. “Zelfs op binnenwegen had je al gauw een half uur vertraging. Op de A16 en de A17 werd het bijna een uur.”

‘Overal vast’
Op dinsdag staan er rond 15:30 uur al veel files. De overlast lijkt ietsje minder te zijn dan een dag eerder. Op de A15, A16 en A17 staat er opgeteld zo’n 70 kilometer file.

Het is ook weer raak op de N217, de weg die van oost naar west door de hele Hoeksche Waard loopt. In beide richtingen ondervindt het verkeer een vertraging van meer dan twintig minuten. Ten opzichte van maandag dus maar weinig vooruitgang. Ook de komende dagen verwacht de ANWB geen veranderingen in dit beeld.

‘De zorgen zijn groot’
Wethouder Chris Hottentot van de gemeente Nissewaard ziet de problemen. ‘’De zorgen zijn groot, het geeft ook aan dat de regio kwetsbaar is. Er is helaas op dit moment maar weinig tegen te doen.’’

Hottentot denkt dat de maatregelen de drukte helaas niet kunnen verhelpen en roept in navolging van zijn collega uit Hoeksche Waard alle mensen in de regio dan ook op om zo veel mogelijk thuis te werken.

‘Je kan er absoluut niet tevreden over zijn’
’Overwegend positief’ was Harry van Waveren voor het begin van de sluiting van de tunnel. Na de eerste paar dagen heeft de wethouder uit de gemeente Hoeksche Waard iets meer twijfel.

“Over de maatregelen in de Hoeksche Waard ben ik wel tevreden. De vertraging op de N217 bleef onder het halfuur. Maar als je kijkt naar de middagspits op de andere wegen, kan je er absoluut niet tevreden over zijn.’’
De inzet van bussen loopt nog niet helemaal naar wens. Volgens Van Waveren is een aantal chauffeurs uitgevallen door ziekte; hij hoopt dat dit probleem de komende dagen afneemt.

Ook hij denkt dat het belangrijk is om als reiziger zo veel mogelijk rekening te houden met de werkzaamheden.
“Werk thuis, maak gebruik van de pontjes, de bussen en ga alleen de weg op als het echt noodzakelijk is. Zo ben je voor jezelf sneller en kan je de weg rustiger maken voor de mensen die echt de weg op moeten. Extra reistijd is onvermijdelijk.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.