Actiemaand Kyck over den Dyck zaterdag van start

0
219
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – Ooit telde Dordrecht meer dan honderd molens, in 2023 dat er nog maar één. De Kyck over den Dyck heeft in de winkel op de begane grond nog de originele baard uit 1713 hangen, het bouwjaar van de molen. Door die hoge leeftijd is onderhoud kostbaar, daarom is de molenstichting op zoek naar donateurs. De molen is vanuit Papendrecht ook goed zichtbaar.

Nog geen jaar geleden liet de stichting die de molen onderhoudt een analyse uitvoeren. De conclusies van het onderzoek vielen rauw op het dak van de stichting: “alle voegen van de molen moeten worden uitgebikt en weer opnieuw gevoegd”. Bij een huis of stenen schuurtje is dat nog te overzien maar bij “de Kyck”, een molen van ruim dertig meter hoog en een leeftijd die in jaren het tienvoudige daarvan heeft aangetikt, is het een complex proces.

Steun
De bakstenen muren van de molen beslaan maar liefst 920 vierkante meter en écht iedere voeg moet worden vernieuwd. Om de restauratie te bekostigen heeft de stichting aangeklopt bij de provincie. De inbreng van de provincie alleen is echter niet voldoende om de kosten te dekken, dus zoekt de molenstichting steun op lokaal gebied.

Enkele tienduizenden euro’s, dat is wat de stichting nog nodig heeft om de Kyck over den Dyck van broodnodige reparatiewerkzaamheden te voorzien. Om dat geld op te halen heeft de stichting verschillende activiteiten bedacht voor de komende maand. Zaterdag 6 mei is de aftrap van actiemaand. Om 11 uur zal columnist Kees Thies de aftrap van de maand verrichten bij de molen, daarna gaat de maand van start met een tekenwedstrijd voor kinderen tot 12 jaar.

Gedurende de maand is het voor iedereen mogelijk om zijn steentje bij te dragen met de actie “Voeg een meter toe!”. Per donatie (minimaal 10 euro) wordt er een extra steen aan de expositiemuur op de begane grond van de molen toegevoegd, met daarop de naam van de donateur. Bij donaties van 15 of 20 euro krijgt de donateur ook een certificaat.

Foto: RTV Dordrecht

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.