Zaterdagmiddagconcert: 400 jaar Israels Brünnlein

0
199
Foto: Ensemble Lyrico

PAPENDRECHT – In het zaterdagmiddagconcert van 13 mei staat de befaamde bundel Israels Brünnlein van Schein uit 1623 centraal. Deze bundel is dit jaar precies 400 jaar geleden geschreven.

Johann Hermann Schein (1586-1630) heeft met dit werk van 26 ‘geestelijke madrigalen’ voor vijf en zes stemmen een absoluut meesterwerk nagelaten. Schein was honderd jaar voor Bach cantor van de St. Thomaskirche in Leipzig.

Het ensemble Lyrico, begeleid door Arie de Bruijn en Ben Bults op continuo, zal deze Bijbelse motetten uitvoeren. ‘Krafsprüchlein’ uit het oude testament zoals: onder andere Spreuken, Psalmen, Jeremia en Jesaja.

Bloedig
De Dertigjarige Oorlog, 1618-1648, was een verschrikkelijke en bloedige oorlog, waarbij naar schatting een kwart tot ruim een derde van de bevolking van Duitsland om het leven kwam. De dood liet zijn sporen natuurlijk ook na in de muziek.

Het programma opent dan ook met enkele motetten voor een begrafenis, gevolgd door motetten bij een huwelijk en andere gelegenheden, zoals promoties.

Zeer kleurrijke muziek die de woorden als Italiaanse Madrigalen levendig schildert. Aangrijpend is bijvoorbeeld het wenen over de dood van Jakob in motet 10. Als intermezzo klinken variaties over Dass Vatter unser (1627) van Johann Ulrich Steigleder (1593-1635).

De aanvang van het concert op 13 mei in De Morgenster aan de Muilkwijckstraat 1 in Papendrecht is om 15:30 uur. Toegang is zoals altijd vrij en er is een collecte bij de uitgang.

Dit is een verhaal van Het Kontakt/Klaroen.