Qbuzz zet bodycams in bij bedreigende situaties

0
221
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Veiligheidsmedewerkers van Qbuzz in de vervoersgebieden Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem en in Utrecht dragen vanaf vandaag een bodycam. De bodycams worden gebruikt om beelden te maken van bedreigende of gevaarlijke situaties.

Boa’s en stewards die werken voor Qbuzz kunnen de webcam activeren vanuit de stand-by modus. De kleine camera’s nemen altijd beeld en geluid op, maar de beelden worden in stand-by modus niet opgeslagen.

Bedreigende of gevaarlijke situaties
Pas wanneer een bedreigende situatie zich voordoet, kan een veiligheidsmedewerker ervoor kiezen om de camera te activeren. In zo’n situatie wordt er altijd eerst een waarschuwing gegeven.

Ook gelden er strenge regels volgens Qbuzz voor het bewaren en het bekijken van de beelden. De opnames worden 28 dagen bewaard en daarna vernietigd.

Groter gevoel van veiligheid
De inzet van de camera’s moeten gaan bijdragen aan een groter gevoel van veiligheid bij reizigers, meldt Qbuzz. Uit verschillende pilots is namelijk gebleken dat mensen zich geremd voelen als zij worden gefilmd. Reizigers passen dan hun gedrag aan waardoor incidenten voorkomen kunnen worden.

Daarnaast ontbreekt het op sommige plekken binnen het openbaar vervoer aan camera’s. Hierdoor ontstaan er blinde plekken, dat zie je vaak op stations. De bodycam moet dit gat gaan vullen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.