Wethouder mag buiten Papendrecht blijven wonen; gemeentehuis krijgt nieuwe entree

0
219
Foto: gemeente Papendrecht

PAPENDRECHT – De gemeenteraad heeft donderdagavond aan wethouder Jan Dirk van der Borg toestemming gegeven om in ieder geval nog een jaar buiten Papendrecht te wonen. 14 raadsleden stemden hiervoor en zes stemden tegen.

Bij zijn sollicitatie had Van der Borg zich bereid getoond te verhuizen naar Papendrecht vanuit zijn toenmalige woonplaats Apeldoorn. In januari bleek echter, dat Vander Borg en zijn gezin wel gingen verhuizen, maar niet naar Papendrecht. Het gezin is inmiddels neergestreken in Den Bommel, een plaats in in de gemeente Goeree-Overflakkee. Men had in Papendrecht geen geschikte woning kunnen vinden.

De wethouder legde aan het begin van de bespreking een verklaring af. “Voor u staat een bezwaard wethouder,” liet hij weten. Hij voerde de uitbreiding van zijn gezin (inmiddels hebben Van der Borg en zijn vrouw drie kinderen), de stijging van de hypotheekrente en de druk op het gezin door het forensen van en naar Apeldoorn aan als redenen om snel te willen verhuizen. Na een tip van een kennis was de keuze voor Den Bommel redelijk snel gemaakt. Wel hadden Van der Borg en zijn echtgenote eerst nog in Papendrecht rondgekeken.

Ruud Lammers (OP) toonde zich kritisch en diende een motie in die de wethouder opriep alsnog in Papendrecht te komen wonen. Niels van Heteren (D66) riep Van der Borg op om af te zien van een reiskostenvergoeding.

Geen van de woordvoerders vond dat de gang van zaken de schoonheidsprijs verdiende. De keuze voor een andere woonplaats legt een last op de schouders van de wethouder. Hij zal zich moeten bewijzen en meer dan anderen moeten duidelijk maken betrokken te zijn bij de Papendrechtse samenleving.

Van der Borg toonde zich hiervan zeer bewust: “Ik zal meer dan alleen regelmatig aanwezig zijn. Ik moet dan inderdaad een stuk harder lopen. Achteraf gezien had de communicatie beter gekund.” Hij was echter niet van plan zijn recht op reiskostenvergoeding op te geven.

Nieuwe entree
In de zelfde raadsvergadering werd ook een besluit genomen over de te verbouwen entree van het gemeentehuis. Dit plan werd met algemene stemmen goedgekeurd.