Op Bach geïnspireerde werken in Dordrecht: “Be Not Afraid”

0
281
Foto: aangeleverd

DORDRECHT – Op zaterdag 10 juni brengt het Drechtsteden Bachkoor onder leiding van haar nieuwe dirigent Johannes Gierl een gedurfd, nieuw programma onder de titel “Be Not Afraid”. Er klinken werken van Arvo Pärt, Knut Nysted, Peter Cornelius, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Hugo Distler. Deze componisten lieten zich elk op hun eigen manier inspireren door Johann Sebastian Bach. Er wordt natuurlijk afgesloten met werk van de grote Bach zelf. Het concert wordt gehouden in de Trinitatiskapel, Vriesestraat 22 Dordrecht. Het begint om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Be Not Afraid
De nieuwe dirigent / artistiek leider Johannes Gierl heeft voor zijn eerste concert met het Drechtsteden Bachkoor gekozen voor componisten die ieder een eigen relatie hebben met Bach. De Noorse componist Knut Nystedt is met zijn werk “Be Not Afraid” de naamgever van dit concert. Deze titel is ontleend aan Bach’s motet “Fürchte dich nicht”. Johannes Gierl zal de verbanden tussen de werken en Bach toelichten en zal het programma aan elkaar praten. Zo kan het publiek en passant de nieuwe dirigent van het koor leren kennen.

Het Drechtsteden Bachkoor zingt het voornamelijk Noord-Europese muziek uit de periode 1600 – 1750, met speciale aandacht voor J.S. Bach en tijdgenoten. Het koor bestaat uit gevorderde amateurs en semi-professionals. Jaarlijks wordt een aantal concerten gegeven, al dan niet in samenwerking met andere partijen uit de regio of incidenteel daarbuiten. Onlangs voerde het koor Bachs Johannes Passion uit in de Augustijnenkerk. Het Drechtsteden Bachkoor onderhoudt een nauwe band met het Bachfestival Dordrecht.

Johannes Gierl studeerde Koordirectie in Salzburg, Den Haag, Stockholm en Amsterdam bij onder andere Jos van Veldhoven en Daniel Reuss. Hij deed ervaring op met professionele ensembles zoals het Vlaams Radio Koor en het Maastrichter ensemble Studium Chorale. Hij werkt met diverse kamerkoren en koorgezelschappen in Nederland, zoals het Leids Cantate Consort, de kamerkoren Voix Jolies en Quod Libet, en was van 2016-2019 assistent dirigent bij het Toonkunstkoor Amsterdam. Met ingang van 2023 is Johannes de nieuwe dirigent van het Drechtsteden Bachkoor.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal van de Trinitatiskapel. De toegang is € 10,-. Voor meer informatie zie www.drechtstedenbachkoor.nl