Jarig op 18 mei? Vier je verjaardag met een cadeautje van het Dordrechts Museum

0
223

DORDRECHT – Wie jarig is trakteert. Het Dordrechts Museum viert op 18 mei de geboortedag van Dordtenaar Jan Veth, de negentiende-eeuwse schilder en criticus over wie nu de grote overzichtstentoonstelling Het oog van Jan Veth te zien is. Ter ere van deze feestelijke dag nodigt het museum mensen die ook op 18 mei geboren zijn uit om die dag een cadeau te komen ophalen in de museumshop.

De geboren Dordtenaar Jan Veth bewoog zich rond 1900 in het centrum van de kunsten. Hij groeide in enkele decennia uit tot een van de meest gevraagde portretschilders van zijn tijd. Zijn indringende schilderijen getuigen van een indrukwekkend observatievermogen. Hij portretteerde politici, wetenschappers, schrijvers en kunstenaars – naast innemende schilderijen van vrienden en ‘onbekende’ Nederlanders.

Verbluffend
In de tentoonstelling Het oog van Jan Veth komen zo’n 60 schilderijen van hem samen, onder andere afkomstig uit privécollecties. Schilderijen van kunstenaars als Breitner en Toorop en etsen van Rembrandt laten zijn visie als invloedrijk kunstcriticus zien. De expositie trekt veel enthousiaste bezoekers en ook de pers laat zich niet onbetuigd: ‘De kwaliteit van zijn portretten is verbluffend’ aldus de Telegraaf en NRC schrijft: ‘Schilder en schrijver Jan Veth krijgt eindelijk de aandacht die hij verdient’.

Veelzijdig
Veth stond aan de wieg van Museum Rembrandthuis, ook was hij een belangrijk aanjager van de Amsterdamse School én zag als een van de eersten in Nederland het talent van Vincent van Gogh. Femke Hameetman, directeur van het Dordrechts Museum: ‘Wie jarig is trakteert. We zijn als museum trots op deze prachtige tentoonstelling die een bijzondere kunstenaar, die zoveel invloed heeft gehad op de kunsten en de kunstkritiek, in al zijn facetten belicht. Daarom staan we graag extra stil bij deze bijzondere datum.’

Hoe werkt het?
Om deze dag te vieren en de veelzijdige kunstenaar Jan Veth nog eens extra in het zonnetje te zetten kan je op deze datum, op vertoon van een geldig identiteitsbewijs, met daarop 18 mei vermeld als geboortedatum, een cadeautje ophalen in de museumshop. Let op: dit geldt zolang de voorraad strekt, dus kom niet te laat.

Het oog van Jan Veth. Schilder en criticus rond 1900 is nog te zien tot en met 3 september 2023.

Beeldcredits portretten boven het bericht:
Jan Veth, Karen, 1892, Stichting Kröller-Müller Museum Otterlo
Jan Veth, Zelfportret, 1887, Dordrechts Museum; schenking van de erven van J. Veth, Amsterdam 1964
Jan Veth, Portret van Christine Boxman-Winkler, 1906, Dordrechts Museum