Visarendnest in Biesbosch niet meer online: er gebeurt niets

0
303
Archieffoto

REGIO – Het visarendnest in de Biesbosch is dit jaar niet meer live te volgen. De beelden zijn offline gehaald, want er is veel te weinig reuring in het nest.

Veel mensen volgden de afgelopen jaren wat er gebeurde op het nest in de Biesbosch. Dat ging via Beleef de Lente, een website van Vogelbescherming Nederland. Wildcamera’s hoog in de boom legden een ware soap vast. Zo werd het nest dit jaar gekaapt door een gans. Die verloor weer een ei aan een boommarter, die op zijn beurt verjaagd werd door een kerkuil.

Stilte
De visarend is steeds minder vaak te zien op of rondom het nest. “Het was de laatste week stil op het nest en dat is niet leuk om naar te kijken”, zegt de boswachter. De Vogelbescherming Nederland heeft daarom besloten om de stekker uit de soap te trekken.

Voorafgaande jaren konden veel mensen meegenieten van het jonge gezinnetje dat op het nest zat te broeden. “Maar dit jaar ziet het er naar uit dat de visarend geen vrouwtje gaat vinden”, vertelt boswachter Harm Blom.

Landelijk onderzoek zeearenden
Andere roofvogels in de Biesbosch hadden het daarentegen wel erg druk. Drie jonge zeearenden werden vorige week geringd en onderzocht door Werkgroep Zeearend Nederland. “Doormiddel van de ringen kunnen wij zien hoe het er voorstaat met de spreiding van de zeearenden in Nederland”, legt Blom uit.

Niet alleen de routine en de spreiding van de roofvogels wordt zo in kaart gebracht, de gevaren worden zo beter zichtbaar. Denk dan aan windmolens, hoogspanningsmasten en de vogelgriep.

Vogelgriep
Het is voor de eerste keer dat zeearenden levend worden getest op de vogelgriep. “Wij vermoeden namelijk dat zeearenden dood kunnen gaan door het eten van besmette vogels. Hoe meer besmette prooien zij eten, hoe zieker zij kunnen worden”, zegt de boswachter.

Eerder werden jonge zeearenden dood aangetroffen die het virus met zich meedroegen. Momenteel worden watervogels door heel Nederland getroffen door het virus.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.