Aflosperiode van nieuwe minnelijke schuldregelingen verkort naar 18 maanden

0
124

DRECHTSTEDEN – De aflosperiode van een minnelijke schuldregeling (Msnp) wordt vanaf 1 juli gehalveerd naar 18 maanden. Dit meldt de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). Bij een minnelijke regeling werken de schuldeisers vrijwillig mee aan de totstandkoming van de schuldregeling, zonder tussenkomst van een rechter. Door de verkorting van de aflosperiode zijn inwoners straks sneller uit de problematische schulden. Ook is hierdoor de drempel voor het aanvragen van een schuldhulpregeling verlaagd.

Nieuwe regeling vanaf 1 juli
Naast de verkorting van de wettelijke schuldregeling (Wsnp), waarbij vaststelling via de rechter verloopt, wordt ook de aflosperiode van een minnelijke schuldregeling (Msnp) 18 maanden. Dat schrijft Minister Schouten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een kamerbrief.

Om te voorkomen dat er veel verschillende werkwijzen ontstaan, hebben gemeenten, ministerie en brancheorganisaties geadviseerd om vanaf 1 juli 2023 te beginnen met de nieuwe regeling. De SDD gaat daarom vanaf 1 juli de nieuwe minnelijke schuldregelingen met een aflostermijn van 18 maanden uitvoeren. Deze periode van 18 maanden heeft alleen betrekking op de aflostermijn bij een geslaagde schuldregeling. Het voortraject, dat ook wel de stabilisatiefase wordt genoemd, gaat aan de 18 maanden vooraf.

Lopende schuldregeling
Het is nog niet duidelijk wat deze verandering betekent voor inwoners met een lopende schuldregeling. De SDD hoopt de inwoners met een lopende schuldregeling zo snel mogelijk te kunnen informeren.