Woedend stuurt Steven zelfgemaakte seksfilmpjes naar de ouders en klasgenoten van zijn ex, zij belandt in een nachtmerrie

0
234

REGIO – Ze heeft een zwart-rode alarmknop voor zich op tafel liggen. Het apparaatje past precies in je hand en met een druk op de knop komt de politie eraan. De man tegen wie ze beschermd wordt zit vier meter voor haar. In de Rotterdamse rechtbank gaat het deze middag over een volstrekt uit de hand gelopen einde van een relatie.

“U heeft dit gedaan, omdat u heel boos was”, zegt de rechter. “Nog steeds”, reageert Steven*. “Ze is vreemdgegaan en heeft mij twee soa’s gegeven. Wat ze heeft gedaan moet ik bij me dragen. Eén soa is genezen, de andere duurt nog jaren om weg te krijgen. Ze heeft me kapot gemaakt.” Steven praat rustig, maar je voelt ook ingehouden woede.

Dat is in het kort de ene kant van het verhaal. Er is ook een andere kant. Die van Isa*. Isa zal straks excuses krijgen van de officier van justitie voor wat ze heeft moeten doorstaan.

Wildvreemde mannen
“Stél dat ze dit heeft gedaan, twee soa’s en vreemdgaan… zoals u reageert, dat vind ik toch wel héél bijzonder.” De rechter doet hoorbaar moeite om zich mild uit te drukken. “Ik ben alleen maar loyaal geweest”, zegt Steven. De dame in de zwarte toga probeert het nog een keer, nu iets feller. “Relaties komen, relaties gaan, u bent 22! Soa’s zijn vervelend, maar het was al uit. En dan zoiets doen. U heeft het nota bene zelf uitgemaakt per app!”

Als het na anderhalf jaar uit gaat met Isa voelt Steven zich diep gekrenkt. Het stel heeft in betere tijden samen erotische opnames gemaakt en die stuurt hij in zijn woede naar Isa’s ouders en klasgenoten. Hij plaatst ze ook op sociale media, met Isa’s telefoonnummer erbij. De rechter: “Mevrouw werd gebeld door wildvreemde mannen die vroegen: wil je dit ook eens bij mij doen?”

Ook zou Steven bij haar huis rondhangen en ontvangen zij en haar vader dreigementen. ‘Ik breek je kk nek’, ‘als ik je zie, ga ik je doodslaan’ en ‘als blijkt dat ik wat heb, kom ik je zo halen in de les.’ Ook maakt hij meermaals 1 cent over met nare teksten in de omschrijving. Het posten voor de woning ontkent hij, de berichten en de filmpjes zijn inderdaad van hem. Verder zegt hij juist zelf bedreigd te zijn door de vader van Isa.

‘Steekje los’
“Het is niet juist, maar ik heb er geen spijt van”, zegt Steven na flink aandringen over zijn acties. “Daarom heb ik geen advocaat. Ik sta achter wat ik doe.” Er klinkt irritatie in de stem van de rechter. Ze leest nog meer voor uit haar dossier. ‘Ik kan niet wachten om te zeggen dat ik haar heb geneukt op de tafel waar ze eten.” Het is even stil in de rechtszaal waar naast Isa ook haar familieleden zitten.

“Als ik dit lees, denk ik echt: bij u zit een steekje los”, zegt de rechter. “U heeft het uitgemaakt! Dat u zo bleef aandringen is stalking! U heeft gewoon te respecteren dat dit soort dingen bij het leven horen! U bent 22, u moet experimenteren!” De term ‘steekje los’ zal de rechter nog een keer herhalen en dat is opmerkelijk. Zelfs tijdens de gruwelijkste moordzaken hoor je dat eigenlijk nooit zeggen in de rechtszaal.

Steven reageert beheerst. “Ik ben rustig en niet agressief. Een meegaand persoon. Maar niet als ik boos ben.” We horen vervolgens meer over zijn achtergrond. ‘Een lastige jeugd’, zo noemt de rechter het. “Uw moeder is vertrokken, verder had u een strenge vader die regelmatig klappen uitdeelde.” Steven heeft een baan in de industrie en dat gaat goed. Van zijn kant is er niemand in de rechtszaal. Hij heeft een blanco strafblad.

“Als ik door het centrum loop, word ik er nog steeds op aangesproken”, leest Isa voor. Ze heeft een slachtofferverklaring geschreven. Al snel raakt ze geëmotioneerd. “Dat ze dit hebben gezien, maakt dat ik me heel erg schaam.” Ze rilt, hyperventileert, haalt diep adem, krijgt water en gaat verder. “Ik wil me niet continu hoeven afvragen of mijn naasten weer benaderd worden.”

“Ik kan niet meer de deur uit zonder reden. Ik durfde ook niet meer naar school. Met zelfmoordgedachten werd ik ooit een keer van mijn werk naar huis gebracht. Vijf minuten later stond de politie voor de deur om te kijken hoe het met me ging. Ik ben nooit vreemdgegaan en heb ook geen soa. Ik wil weer een normaal leven zoals iemand van 22 dat heeft.”

Excuses
“Dit is meineed, ze liegt!”, roept Steven dwars door het verhaal van Isa heen. Hij krijgt een waarschuwing van de rechter. Nog een keer en hij moet de zaal uit. Isa vertelt ook dat haar familieleden veel last hebben gehad van de filmpjes en dat haar band met een aantal mensen schade heeft opgelopen. De stalking is gestopt, maar ze voelt zich nog steeds angstig en depressief.

Dan staat de officier van justitie op. “Het Openbaar Ministerie wil excuses maken. Was er eerder ingegrepen, dan hadden we hier eerder gezeten. Mevrouw moet zich niet schamen voor de filmpjes, meneer moet zich schamen!”

Ze eist vervolgens 240 uur taakstraf, zes maanden voorwaardelijke celstraf en een lange lijst aan voorwaarden en behandelingen waar Steven aan moet meewerken. Zo wil ze dat Steven een speciale enkelband draagt, waardoor Isa meteen een belletje krijgt als Steven in de buurt is. “Als ze bijvoorbeeld toevallig allebei boodschappen doen in het centrum van Rotterdam, dan belt de reclassering: hij is in de buurt, je moet weg.” Ook haar locatie wordt dus in de gaten gehouden.

Steven krijgt het laatste woord. Hij vindt het een forse eis. “Het moet wel een beetje redelijk blijven”, zegt hij. “Ze heeft gelogen. Ik heb haar niks aangedaan.”

Het vonnis
“Dit heeft effect op haar, op haar familie, op haar school. Ze loopt met een alarmknop en dat komt allemaal door u. Wat u gedaan hebt, kan absoluut niet. U kunt vragen om een gesprek met uw ex, maar u kunt het niet eisen. Maar ik moet ook kijken hoe u door kunt gaan met uw leven.” De rechter geeft Steven 180 uur taakstraf, vier maanden voorwaardelijke celstraf en alle voorwaarden waar de officier om vraagt, waaronder drie jaar de enkelband. Hij moet zijn ex-vriendin ook 3500 euro smartengeld betalen. Steven stelt vervolgens praktische vragen over de straf en lijkt deze te accepteren.

*Om privacyredenen is de naam van de verdachte gewijzigd. De redactie van Rijnmond kent zijn ware identiteit.

Dit is een verhaal van Maurice Laparlière voor onze mediapartner Rijnmond.