Nieuwe autoladders, ook voor Papendrecht

0
185
Foto: Dennis Koorevaar, RTV Dordrecht

REGIO – Makkelijker en vooral sneller hulp bieden in noodsituaties. Dat kan met de nieuwe autoladders van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid die binnenkort worden ingezet in Gorinchem, Oud-Beijerland, Papendrecht, Dordrecht en Zwijndrecht. In Dordrecht en Oud-Beijerland rijden de voertuigen al. Als de andere brandweerlieden hun training hebben afgerond, gaan ze ook in de andere gemeenten rijden.

Tijdens de Vakmanschapsdagen in en om het Postillon Hotel in Dordrecht werden deze week de nieuwe wagens gepresenteerd. De vijf identieke autoladders bedienen straks de gehele regio. “Een voordeel van de wagens is dat zij identiek aan elkaar zijn”, vertelt Gerben van den Boom, woordvoerder bij de Veiligheidsregio. “Mocht er in bijvoorbeeld Zwijndrecht een uitvallen, kan het voertuig uit Gorinchem worden ingezet.”

“De Veiligheidsregio beschikt momenteel over vijf reddingsvoertuigen; een autoladder of een hoogwerker. We hebben besloten die voertuigen te vervangen voor vijf identieke voortuigen met knik-arm.” Volgens de woordvoerder zijn de voertuigen het neusje van de zalm. Er zit een ladder op van 32 meter met een knik erin. Die knik, zoals Van den Boom die noemt moet er voor zorgen dat de hulpdiensten makkelijker op moeilijke plekken kunnen komen. “Vooral sneller. En het heeft extra functionaliteiten, dat maakt het bijzonder.”

Vakmanschapsdagen
De Vakmanschapsdagen, die deze week georganiseerd worden in Dordrecht, zijn speciaal bedoeld voor de vakmensen in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. “Het is vooral de bedoeling elkaar te leren kennen en van elkaar te leren. En met met elkaar het gesprek aangaan over verschillende incidenten. De voertuigen zijn de nieuwe middelen die we goed kunnen gebruiken.”

De nieuwe voertuigen rijden al in Dordrecht en Oud-Beijerland. “De overige brandweerlieden uit de andere gemeenten zitten nog in hun opleidingstraject. Zodra zij die hebben afgerond gaan de voertuigen ook in Zwijndrecht, Gorinchem en Papendrecht rijden.”

Dit is een verhaal van Dennis Koorevaar voor onze mediapartner RTV Dordrecht.