Wildwest op het milieupark als Robert en de agenten elkaar bespuiten met pepperspray

0
350

REGIO – Een 35-jarige Rotterdammer kan zich niet bedwingen als hij een gat ziet in het hek van de milieustraat. Hij sluipt het terrein op en wil zijn slag slaan in de container met gedumpte elektronica. Maar dan wordt de dief gezien en probeert hij zich te verstoppen tussen het afval. Dan loopt het flink uit de hand.

Robert* is keurig gekleed in een donkerblauwe polo. Hij is sportief gebouwd en heeft zijn donkerblonde haren netjes in een scheiding. Het kost wat moeite om je voor te stellen dat hij als inbreker rondscharrelt op een verlaten afvalbrengstation in Rotterdam-Noord. Toch is dat wat hij heeft gedaan, hij draait er niet omheen. Inbreken om het vuilnis te stelen.. dat hoor je toch niet elke dag.

“Ja, de pepperspray was van mij”, zegt Robert via zijn tolk. “Ik was geschrokken en wist niet wat ik moest doen. Eerlijk gezegd wist ik niet dat het politie was. Daar kwam ik pas achter toen ik bijkwam in het ziekenhuis.” Het moeten nogal uitzonderlijke taferelen zijn geweest op het terrein van de Roteb op de Melanchtonweg. Robert en de politie gaan elkaar tussen de containers met pepperspray en vuisten te lijf.

“Het was heel makkelijk om binnen te komen”, zegt Robert via zijn tolk. “Ik liep rond het terrein en zag dat er een tijdelijk hek was. Daar kon ik zo door. Ik liep naar de container met elektronica en haalde daar wat dingen uit. Toen ging het allemaal heel snel. Ik zag twee personen op me af komen rennen en begreep hen niet goed. Ze riepen iets naar me dat ik niet verstond. Ik schrok en daarna deed ik het. Ik was nog nooit in zo’n situatie geweest.”

Zo moet het ongeveer zijn gegaan op Milieupark Hillegersberg-Schiebroek: Robert klimt op zondagmiddag door het hek en heeft pech dat twee agenten hem zien. Ze rennen op hem af. “Ik zag een grote hoop fietsen. Ik hoopte dat ik me daar kon verstoppen”, zegt Robert in de rechtszaal.

Achtervolging
De agenten in opleiding zetten op hun beurt de achtervolging in. De dief haalt een busje tevoorschijn, drukt de knop in en bespuit de agenten met een flinke straal pepperspray. De agenten spuiten terug met het prikkende, letterlijk oogverblindende goedje. Vervolgens loopt het nog verder uit de hand.

“De pepperspray had weinig effect op u”, zegt de rechter. “Er ontstaat een worsteling. U slaat een van de agenten. Hij zegt: ik heb letsel, een snee in mijn neus.”

Robert is stellig over wat er gebeurde. “Ik heb wel gesprayd, maar niet gevochten. Ik denk dat hij zichzelf heeft verwond toen hij tegen een fiets viel.” De agenten slaan terug en raak ook. Robert gaat knock-out. Het helpt wellicht ook niet dat hij een volle fles wijn heeft leeggedronken voor hij de milieustraat bezoekt. “Het was dom. En ik heb hartstikke last gehad van de klappen.”

Als Robert weer is bijgekomen zit hij twee dagen vast. Hij komt van oorsprong uit Litouwen en werkt in Rotterdam als installateur van zonnepanelen. Thuis heeft hij een vrouw en twee kinderen. Soms heeft hij wel werk, soms niet. Maandelijks stuurt hij zoveel mogelijk verdiende centen naar Litouwen. Wonen doet hij illegaal in een tuinhuisje op vijftien minuten wandelen van de Roteb-locatie.

“Hoe kwam u nou toch op de milieustraat terecht”, wil de rechter weten. “Ik had gehoord van Poolse mensen dat er spullen te halen waren.”

Ter illustratie: afvalbrengstation in Papendrecht, foto: Rijnmond

Zwervers
De officier van justitie heeft er allemaal weinig begrip voor. “Hij heeft spullen gepakt uit de container, in zijn tas gedaan en wil dan weg. Dat hij niet wist dat het agenten waren, vind ik ongeloofwaardig. Ze hadden uniformen aan. Hij had kunnen snappen dat hij betrapt was.” Ze eist twee dagen celstraf, 180 uur taakstraf en vindt dat de agent met de snee in zijn neus 450 euro smartengeld moet krijgen. Robert heeft na zijn ontslag uit het ziekenhuis al twee dagen in voorarrest gezeten.

“Wat de zaak zo ongelukkig maakt, is dat dit een heel nette burger is”, zegt de advocaat van Robert. “Hij zegt: ik was stom. Ik had teveel op. Het was een mooie dag en ik vond een gat in het hek. Over de pepperspray zegt hij dat hij die niet had mogen hebben. Maar er liepen vaak zwervers rond zijn tuinhuis. Hij wilde zich kunnen verdedigen.”

Over de eis geen goed woord. “450 euro is een maandinkomen voor zijn gezin in Litouwen. Het was gewoon even naar binnen lopen: wat valt hier allemaal te beleven? Dit is een veel te hoge straf, dit zou de rechtspraak schade toebrengen.”

Dan krijgt Robert het laatste woord. De tolk vertaalt: “Het spijt me en ook excuses aan de agenten. Het was heel dom. Ik ben een normaal persoon, ik ben getrouwd. Sorry.”

Het vonnis
“Het had voor hem duidelijk moeten zijn dat het agenten waren”, opent de rechter haar uitspraak. “U werkt, u heeft uw leven op de rit. Toch is het mis gegaan. Ik vind het ernstige feiten. Op u is geweld toegepast. Maar u bent begonnen.” Ze veroordeelt Robert tot de 2 dagen cel die hij al vastzat in voorarrest, 120 uur taakstraf en het betalen van 450 euro aan de agent die hij raakte.

Dit is een verhaal van Maurice Laparlière voor onze mediapartner Rijnmond.