Internationale dag tegen Ouderenmishandeling: een veelvoorkomend maar verborgen probleem

0
169

DRECHTSTEDEN – Ouderenmishandeling is een veel voorkomend maar vaak verborgen probleem, meldt het team Veilig Oud Drechtsteden. Om meer aandacht te vragen voor het probleem en om ouderenmishandeling uiteindelijk een halt toe te roepen is de Internationale dag tegen Ouderenmishandeling in het leven geroepen en dat is vandaag op donderdag 15 juni.

Jaarlijks zijn ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen slachtoffer van ouderenmishandeling, meldt Veilig Thuis. Denk hierbij aan lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling.

Signaleren en reageren
Ook in de Drechtsteden is dit een veelvoorkomend probleem, dat regelmatig over het hoofd wordt gezien. Daarom hebben 25 organisaties in de regio het Veilig Oud akkoord ondertekend in 2021. Samen proberen de organisaties om ouderenmishandeling te voorkomen door problemen beter te signaleren en door beter te reageren op signalen. Daarnaast proberen de organisaties het publiek en professionals bewuster te maken van het probleem. Dit doen zij met voorlichtingsbijeenkomsten en door het gesprek met elkaar aan te gaan.

Herkennen
Het herkennen van deze vorm van mishandeling is namelijk niet altijd simpel. “Dat papa een nieuwe kennis had waar hij veel aanspraak aan had, vonden we in eerste instantie vooral leuk voor hem. Hij werd vergeetachtig en wij wonen allemaal op afstand, dus we kunnen zelf niet dagelijks even om een hoekje kijken”, vertelt een familielid van een van de slachtoffers tegen het Team Veilig Oud.

Het familielid voegt eraan toe: “Toen bleek dat er spullen verdwenen, dachten we ook nog niet meteen aan financieel misbruik. Tot we erachter kwamen dat deze kennis de bankpas van onze vader had en ook cadeaus voor haar kinderen kocht met zijn geld.”

Volgens Veilig Thuis zijn er vaak wel signalen waar familieleden en vrienden op kunnen letten. Iemand kan opeens geldgebrek of blauwe plekken hebben, het gedrag van de oudere kan veranderen of anders reageren op de vermoedelijke pleger.

Financiële uitbuiting
in 2020 is in opdracht van Yulius een serie gemaakt over dit onderwerp, specifiek over financiële uitbuiting: een productie die tot stand kwam met financiering van de gemeenten uit de regio Zuid-Holland Zuid en een bijdrage vanuit de Rijksoverheid via het landelijk Programma ‘Geweld hoort nergens thuis’. Hier is de eerste aflevering uit die serie nog een keer te zien.

Dit is een verhaal van Marie Frenay voor onze mediapartner RTV Dordrecht.