Warmtenet Drechtsteden is nu aardgasvrij

0
278

REGIO – Het warmtenet in Dordrecht is, als eerste in Nederland, volledig van het gas af. Energie- en afvalbedrijf HVC laat weten dat dit is gelukt door een elektrische boiler en een vernieuwde manier van elektriciteit opwekken van nat rioolslib. Het warmtenet zal straks ook in Papendrecht worden gebruikt.

Met de twee duurzame warmtebronnen wordt het warmtenet minder afhankelijk van warmte uit afvalverwerking. Op het huidige warmtenet van 32 kilometer lang zijn 7500 huishoudens en gebouwen aangesloten. De slibverwerkingsinstallatie zorgt ervoor dat 7000 woningen van de duurzame warmte kunnen kunnen gebruiken. Bij extreme kou of een storing werd voorheen gebruikgemaakt van een tijdelijke gascentrale, die met de elektrische boiler nu niet meer nodig is.

Samenwerking
Willy Heussen, gebiedsmanager van HVC in de Drechtsteden, legt uit dat de organisatie sinds 2018 intensief samenwerkt aan een energieneutrale regio in 2050. “De komende jaren wordt er daarom in de regio volop doorgewerkt aan de aanleg van nieuwe leidingen en het ontwikkelen van duurzame warmtebronnen.”

Volgend jaar wordt daarin, met een warmteleiding onder de Merwede door, een volgende stap gezet. “Dit is het startsein om alle Drechtsteden met elkaar te verbinden en woningen en gebouwen van duurzame warmte te voorzien”, benadrukt Heussen.

Dit is een verhaal van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht.