Protest: ‘Chemours zorgt voor werkgelegenheid bij huisartsen, ziekenhuizen en begrafenisondernemers’

0
299

REGIO – De actiegroep die al jaren elke zaterdag protesteert bij de poort van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht, eist dat de fabriek definitief dichtgaat. Dat zegt actieleider Kees van der Hel, na de onthulling afgelopen donderdag door het tv-programma Zembla dat Chemours (voorheen Dupont) al tientallen jaren wist dat de stof PFAS heel slecht is voor mens en milieu. Chemours heeft op grote schaal PFAS geloosd.

Rond 10.30 uur kwamen er zoals elke zaterdag demonstranten naar de poort van het chemiebedrijf aan de Baanhoekweg. Dit keer waren dat er veel meer dan het handjevol mensen dat er normaal gesproken op afkomt. In emmers namen ze vervuilde grond mee die zij bij de ingang van Chemours stortten. Dat is inmiddels een traditie, net als de flessen met leidingwater die ze bij de fabriekspoort leeggoten. Volgens de actievoerders is niet alleen de grond, maar ook het water ernstig vervuild door toedoen van Chemours.

Actieleider Kees van der Hel vertelde aan Rijnmond dat hij sinds de onthulling door Zembla helemaal klaar is met Chemours. Waar eerst nog werd gevraagd om de productie PFAS-vrij te maken, is er volgens hem nu nog maar één conclusie mogelijk: “Chemours moet de productie stopzetten. De fabriek moet dicht en nóóit meer open.” Eerst was werkgelegenheid nog een argument om de fabriek open te houden, maar volgens Van der Hel zorgt Chemours in feite alleen nog maar voor meer werkgelegenheid onder huisartsen, in ziekenhuizen en bij begrafenisondernemingen.

Foto: RTV Dordrecht

Veel te vriendelijk
Van der Hel kondigt aan dat er binnenkort een nieuwe leus tegen Chemours komt. “De leus ‘Chemours, maak ons blij, maak de productie vanaf nu PFAS-vrij’ die we tot nu toe gebruikten, is nu natuurlijk veel te vriendelijk. We moeten ons harder opstellen, omdat we het nu écht helemaal hebben gehad met Chemours, dus moeten we ons ook harder gaan uitdrukken.”

De chemische fabriek staat sinds 1959 in Dordrecht. Eerst onder de naam van moeder DuPont, daarna onder de naam van dochter Chemours.

Uitzending van Zembla
De Amerikaanse teflonproducent Chemours wist al tientallen jaren dat de PFAS die het gebruikte de omgeving vervuilde en gevaarlijk was voor personeel en het milieu. Dat blijkt uit honderden vertrouwelijke documenten en Amerikaanse rechtbankstukken die het BNNVARA-programma Zembla in handen heeft. Lees hier meer.
Maandag komt de actiegroep bijeen om de nieuwe leus vast te stellen. Volgende week zaterdag moet die leus op een spandoek staan. Ook dan gaan de demonstranten weer naar de poort van Chemours.

Wat is PFAS?
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn. Vanwege die eigenschappen worden ze gebruikt voor veel producten: van regenjassen en anti-aanbakpannen tot blusschuim. De stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor het immuunsysteem en kanker veroorzaken.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.