Dinsdag korte maar hevige onderbreking van het zomerse weer

0
308
Archieffoto: Rijnmond

REGIO – Dinsdag komt er een korte maar hevige onderbreking van het zomerse weer. Met zware windstoten, buien en zelfs wat hagel. In het hele land geldt code geel. Ga je dinsdagochtend de deur uit, zet dan je tuinkussens even binnen en klap je parasol in.

“Dinsdag krijgen we aan het einde van de middag te maken met actieve buien uit het zuidoosten”, voorspelt Rijnmond-weerman Van der Gijze uit. “Die gaan plaatselijk gepaard met veel regen, kleine hagelstenen en zware windstoten. Er kan meer dan 20 millimeter in korte tijd vallen.”

Het hoogtepunt is tussen 16.00 en 19.00 uur. Vanaf 21.00 uur kalmeert het weer een beetje. De windstoten kunnen oplopen tot zo’n 75 kilometer per uur. “En dat is best pittig voor een tentje op een camping!”

Wie al weken de kussens voor het tuinmeubilair buiten heeft liggen of luifels en parasols open heeft staan, kan die dinsdag beter even naar binnen halen of inklappen.

Zonaanbidders hoeven niet lang te treuren, want op woensdag is het weer droog en zonnig. Het wordt dan zo’n 24 tot 25 graden. “Donderdag komt er wel een nieuw buiengebied naar ons land, maar dat blijft waarschijnlijk vooral in het oosten van de regio (de Alblasserwaard en Gorinchem, red.). Het is nog even afwachten wat dat doet”, zegt Van der Gijze.

Vanaf vrijdag gaan we, zoals het er nu naar uitziet, opnieuw een langere periode van hoge temperaturen en droogte tegemoet.

Met het oog op de aankomende regenbuien waarschuwt de ANWB weggebruikers voor gladheid op de weg. Doordat het de afgelopen periode zo droog is geweest, heeft het vuil op de wegen zich kunnen ophopen zonder weggespoeld te worden. Als het dan opeens hard gaat regenen, zoals dinsdag het geval is, mengt dat vuil zich met het water en kan dat voor een ‘dunne, slijmerige gladde laag’ op de weg zorgen. Daardoor hebben banden minder grip op de weg. De ANWB vraagt alle weggebruikers, en dan vooral motorrijders, om de komende dagen extra voorzichtig te zijn als het wegdek nat is.

Dit is een bericht van onze mediapartner Rijnmond.