Drechtse Stromen is voorbeeldproject in Europese EnergieWeek

0
138
Foto: aangeleverd

DRECHTSTEDEN – Drechtse Stromen behoort met de aanpak ‘samen met de buren’ bij de top 3 van voorbeelden van lokale duurzame energieprojecten in Europa. Het burgerinitiatief dat bewoners in de Drechtsteden helpt bij het energie besparen, werd dinsdag getoond tijdens de start van de Europese Week van de Duurzame Energie (EUSEW) in Brussel. Dit meldt Drechtse Stromen in een persbericht.

De drie voorbeeldprojecten uit Nederland, Kroatië en de Spaanse Balearen maakten kans op de Local Energy Action-prijs. De prijs ging vandaag naar KLIK in Kroatië, een lokale energiecoöperatie die bewoners ondersteunt bij het opwekken van zonne-energie op hun eigen huis. ‘De verscheidenheid van de inzendingen is groot en van een hoog niveau. Zij zijn koplopers in de lokale aanpak van energiearmoede en energieverbruik’, aldus de EUSEW-organisatie.

Aanmoediging
Voorzitter Floor van de Velde van Drechtse Stromen noemt de erkenning van Europa “een geweldige aanmoediging om energiek door te gaan met ons werk. Wij zijn enorm trots op wat we met onze vrijwilligers bereiken en afgelopen jaren hebben bereikt bij het besparen van energie in woningen. Zij verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Deze finaleplaats is een stimulans voor de beweging van onderop, ook voor alle soortgelijke initiatieven in Nederland en Europa”, aldus.

Energiecafé Aardgasvrij wonen
Energiecoaches van Drechtse Stromen adviseren mensen in Dordrecht en de omliggende gemeenten aan huis, ondersteunen buren in straten en buurten bij een gezamenlijke aanpak, en via Energiecafés en praktische informatie op de website krijgen bewoners onafhankelijke informatie om te verduurzamen en worden praktijkvoorbeelden gedeeld. Deze beweging is tien jaar geleden ingezet. Voor Drechtse Stromen zijn nu ruim twintig energiecoaches actief in de Drechtsteden. Op 21 juni organiseert Drechtse Stromen een Energiecafé over aardgasvrij wonen. Aanmelden kan nog.

Deze aanpak van onderop was als enige Nederlandse inzending geselecteerd voor de categorie Local Energy Action 2023, voor de bijdrage die Drechtse Stromen levert aan de Europese energie- en klimaatdoelen. De EUSEW is een jaarlijks evenement gewijd aan hernieuwbare energiebronnen en efficiënt energiegebruik in Europa is gericht op het opbouwen van een veilige en schone energietoekomst voor Europa.