Boer Matthijs wint wereldprijzen in Londen: ‘Stond ik daar tussen de miljoenenbedrijven’

0
237
Foto © Matthijs Baan

ALBLASSERWAARD – Melkveehouder Matthijs Baan uit Molenaarsgraaf is woensdagavond in Londen in de prijzen gevallen. Met zijn concept ElkeMelk won hij twee prijzen en liet zijn stinkend rijke concurrenten achter zich. Hij is de eerste boer die deze prestigieuze prijzen wint.

Terwijl andere genomineerden en prijswinnaars strak in pak rondliepen, verscheen boer Matthijs in spijkerbroek. “Er waren nog wel een paar andere gewone mensen als ik, hoor. En er werd ook niet raar over gedaan dat ik er was.” Baan liep daar als melkveehouder van 120 koeien tussen miljoenenbedrijven als Arla Foods en Meiji. “Het zijn allemaal bedrijven ter grootte van Campina. Die bedrijven produceren in een uur wat ik in een jaar produceer.”

Ondanks het gebrek aan een miljoenenbudget, was ElkeMelk zowel ‘beste melkproduct’ als ‘beste start-up’. “Wat een euforisch gevoel was dat”, vertelt boer Matthijs de ochtend na het evenement. “Ik had er al een goed gevoel bij, waarom weet ik niet. Maar iedereen gunde het me. Dat was mooi om te zien.”

In tien minuten in de fles
Het concept van ElkeMelk is vernieuwend. Normaal gaat de melk van tientallen koeien in één grote silo, wordt het verpakt en komt het vervolgens in de winkel. Bij ElkeMelk werkt dat anders: de melk wordt direct na het melken gepasteuriseerd en verpakt. “In tien minuten van de koe naar de fles”, zegt de melkveehouder lachend. Klanten zien op het etiket van de fles de naam van de koe en welke smaak haar melk heeft.

Daarnaast kunnen klanten ook via de QR-code informatie krijgen over de koe en een reactie achterlaten. Liefhebbers kunnen op die manier laten weten wat ze van de melk Leentje 128, Hannie 427 of Tineke 178 vinden.

Stad en platteland
“Het idee was om de stad en het platteland met elkaar te verbinden, maar ook om het proces van melken en de melk verwerken, te versnellen. ElkeMelk is zo’n 140 keer sneller dan de snelste melkverwerker ter wereld nu. Vergeleken met de melk die je in de supermarkt vindt, zijn we zelfs 500 keer sneller. We zijn de enige in de wereld die dit doet.”

ElkeMelk ook in de supermarkt te vinden
“Je kunt de melk in bijna heel Nederland bij één supermarkt kopen en hopelijk na het winnen van deze prijzen straks ook in meer supermarkten. Er zullen toch supermarkten zijn die dit bijzonder vinden.”

Foto: Rijnmond

Off the record vertelden de juryleden aan Baan dat ze zijn bedrijf bijzonder vinden. “Ze vinden het knap dat een bedrijf als dat van mij, zonder miljoenenbudget, zo’n product neerzet. ElkeMelk zelf is een kleine onderneming. Er zitten twee mensen in de productie. Daarnaast werken er ook veel andere bedrijven mee. Ik sta hier wel als enige, maar veel mensen hebben hun nek uitgestoken voor dit project. Deze prijzen zijn ook dikke pluim voor hen.”

Te diep in het (melk)glaasje
Zelf is Baan niet van plan om door te groeien tot een groot bedrijf. “Ik blijf gewoon lekker op het platteland. Als ik zou willen, zou ik nu de hele wereld over kunnen reizen. Maar eerst willen we Nederland veroveren. Zo willen we een trucje uithalen met de verpakking, waardoor melk langer houdbaar blijft. Laat mij maar gekke ideeën verzinnen, dan mogen anderen het uitwerken.”

Dit ‘gekke idee’ heeft hem twee toonaangevende prijzen in de zuivelindustrie opgeleverd. “Ik ben gelijk van alle kanten uitgenodigd in Londen. Hier en daar schuif ik nog wel aan voor een hapje en een drankje, maar ik laat het vooral even over me heen komen.”

Echt klaar voor de dag was de boer nog niet. “Dat laatste glas champagne van gisteravond was niet per se noodzakelijk, dat zegt mijn hoofd nu tenminste. Maar goed, dit moest gevierd worden natuurlijk. Ik heb gewoon twee wereldprijzen hier op mijn nachtkastje staan. Het is nog steeds onwerkelijk.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.