Justitie eist voorwaardelijke celstraf en een werkstraf voor dodelijk ongeluk in Dordrecht

0
153
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Integer, betrokken, zorgzaam, veelzijdig. De 60-jarige inwoner uit Hardinxveld-Giessendam stond nog volop in het leven toen daar rigoureus een einde aan kwam op de vroege ochtend van 1 december 2022. De man werd aangereden op de Oranjelaan in Dordrecht en overleed ter plaatse.

Het slachtoffer zat op de fiets. De automobilist die hem schepte, reed met zeer hoge snelheid. Zo hard, dat gedacht is aan een straatrace. Getuigen spreken van ‘ronkende motoren’ en twee ‘sterk accelererende auto’s’, waarbij de chauffeurs ‘als een malle reden’.

Maar Errol B. uit Zwijndrecht is dinsdag beslist in de rechtszaal in Rotterdam. “Dat van die straatrace, dat gaat echt nergens om.” Het is een van de zeldzame momenten tijdens het proces dat de 33-jarige man luid en duidelijk, zelfs met stemverheffing spreekt. Voor het overige zit hij er als een gebroken mens, dat regelmatig het hoofd buigt en huilt.

‘Ik gaf nog wat gas bij’
Wat is dan zijn verhaal over die fatale dag in december? “Ik stond bij het stoplicht, naast een Mercedes. Ik trok op en wist dat ik moest versnellen, want mijn weggedeelte werd een busbaan. Maar die Mercedes ging ook harder rijden dus ik deed er nog wat gas bij. Het enige dat ik wilde was hem inhalen.”

Even later is er de klap. De bestuurder zegt de overstekende fietser niet te hebben gezien. “Ik heb nog geprobeerd te remmen”. Het OM merkt op dat er geen bandensporen ter plekke zijn aangetroffen. Metingen aan de hand van camerabeelden gaan uit van een snelheid van 91 km per uur, waar 50 is toegestaan.

De recherche heeft verwoede pogingen gedaan de bestuurder van de Mercedes te achterhalen, maar dat is niet gelukt. Het OM verdenkt de verdachte van ‘dood door schuld’ doordat hij drie fouten heeft gemaakt: te hard rijden, een gevaarlijke inhaalmanoeuvre en op een busbaan rijden. Dat het een wedstrijd was, daarvoor ziet het OM te weinig bewijs.

Intrekken rijbewijs
De strafeis is acht maanden cel, waarvan 4,5 maand voorwaardelijk. Een ingewikkelde rekensom die erop neerkomt dat de verdachte niet terug in de cel hoeft: hij heeft al 3,5 maand vastgezeten. Naast de celstraf vraagt het OM een werkstraf van 140 uur en het intrekken van het rijbewijs voor drie jaar.

De zus van het slachtoffer schetst in de rechtszaal het leven van haar broer. “Hij stond 23 jaar voor de klas, daarna is hij bij De Hoop als groepsleider mensen gaan begeleiden die aan de rand van de maatschappij zijn beland. Als laatste werkte hij bij het Leger de Heils. Hij had een actieve rol binnen de kerk en deed tal van vrijwilligerswerk, onder meer door rondleidingen voor kinderen te geven in het museum.”

Ze vertelt ook dat een van zijn eigen kinderen onlangs is getrouwd en hoe pijnlijk het overlijden toen voelbaar was. “De stoel naast zijn vrouw bleef leeg.” Het is een moment waarop Errol B. weer begint te huilen. “Ik heb het niet gewild, sorry.”

De rechter in Rotterdam gaat over een straf nadenken en doet op 10 juli uitspraak.

Dit is een verhaal van Paul Verspeek voor onze mediapartner Rijnmond.